Якою буде інфляція та з чим пов’язана стабілізація гривні?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Наразі спостерігається ревальвація гривні, що завжди веде до зменшення інфляції. Однак у цьому є негативний момент.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи інфляційні показники та рзростання цін в Україні.

Інфляція: фактори впливу

«Досить сильно на ситуацію впливають ціни на електроенергію, газ. Однак держава, ймовірно, піде на підвищення в той момент, коли люди не будуть багато споживати. Тому наступного місяця цей фактор не вплине на інфляцію. Влітку через те, що споживання цих послуг буде незначним, також не матиме сильного впливу. Відповідно, ключовим фактором, який впливатиме на інфляцію, залишається грошовий», – зазначив Савченко.

Зокрема, на інфляцію, по-перше, впливатиме ревальвація-девальвація, а по-друге, емісія, уточнив фахівець.

«Крім того, стоїть питання вирішення проблем із наповненням капіталу ПриватБанку та інших установ», – додав експерт.

За його прогнозом, інфляція в березні буде меншою, можливо, 0,5%, однак у підсумку це все одно дуже багато й негативно.

«Ранні місяці більше впливають на річну інфляцію, ніж пізні. Тому ті ж самі 0,5% на місяць зараз можуть вилитися в 10% на рік», – підкреслив Савченко.

Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пальногоАналітики «Слова і Діла» відстежували, чи є взаємозв'язок між подорожчанням бензину і подальшим зростанням цін на основні харчі

На його думку, річний прогноз інфляції гірший, ніж показники НБУ. Прогноз – 9-10% інфляції на рік, відповідно, так і зміняться ціни.

«Різкого стрибка цін найближчим часом чекати не варто», – наголосив економіст.

Посилення гривні... чи надовго?

Він уточнив, що в останній місяць ми бачимо ревальвацію гривні через підвищення процентної ставки, хоча це неправильний крок НБУ.

«Ніби інфляція гальмується, але й гальмується економічне зростання. Зараз міжнародні спекулянти, купуючи українські ОВГЗ, ведуть гривню до ревальвації, але тимчасово. Потім це буде шкідливо для економічного зростання», – пояснив експерт.

Тому темпи економічного зростання будуть не 3%, а 2-2,7%, додав він.

«До кінця місяця буде незначна девальвація, потім буде стабілізація, влітку гривня посилиться, а головних проблем і виправдань проблем щодо гривні варто чекати в останні два місяці року. Тоді буде помітним реальний девальваційний тренд», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: