Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв «Великого терору»

Читать на русском
«Великий терор» - масштабна кампанія масових репресій громадян, яка була була розгорнута в СРСР в 1937-1938 рр.

В Україні сьогодні, 5 серпня, вшановують пам'ять жертв «Великого терору».

У столиці сьогодні відбудеться ряд пам'ятних заходів. О 9:00 почалася поминальна літургія в Покровської церкви на Подолі. З 11:00 до 12:00 відбудеться панахида та меморіальні заходи у Хреста репресованим в 1930-х - 50-х рр. З 13:00 до 15:00 меморіальні заходи продовжаться в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили».

Порошенко привітав українців з річницею Декларації про держсуверенітет УкраїниУ неділю, 16 липня, президент України Петро Порошенко привітав українців з 27-ою річницею прийняття Декларації про державний суверенітет Української держави.

«Великий терор» - масштабна кампанія масових репресій громадян, яка була була розгорнута в СРСР в 1937-1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної і соціальної структури суспільства.

Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, художньої та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення громадської депресії і денаціоналізація.

За період «Великого терору» на території УРСР, за оцінками істориків, були засуджені 198 тис. 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решта були відправлені до в'язниць і таборів (інші міри покарання охоплювали менше 1%, звільнені були тільки 0,3%).

Незаконність «Великого терору» визнали ще за часів СРСР після смерті Сталіна, коли в роки «відлиги» провели часткову реабілітацію репресованих. Більшість громадян, засуджених за політичними звинуваченнями, не отримали повної реабілітації, а їхні права не були повністю відновлені.   У 1991 році, в останні місяці існування УРСР, був прийнятий закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». У ньому вперше в Україні законодавчо засудили і відмежувалися від політичних репресій як методу управління суспільством. Але оскільки цей закон приймався ще в УРСР, то певна частина цих репресій, навіть скоєних позасудовими органами, все ще визначалася як «обґрунтована». Відповідно до вимог Закону органами прокуратури та судами протягом 1991-2001 років реабілітували в 248 тис. 810 громадян, відмовлено в реабілітації - 117 тисячам 243 чоловік.

Нагадаємо, польський міністр оборони звинуватив СРСР у знищенні поляків.

А в Угорщині російських уболівальників змусили зняти футболки з символікою СРСР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: