Вирок і реальний термін: чому зарано робити висновки у справі Рубана?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Дійсно, до цієї ситуації є багато питань, говорять про різні версії. Однак краще за все шукати відповідь у законі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи затримання керівника Центру звільнення полонених Володимира Рубана з арсеналом зброї.

«Частина перша статті 62 КУ говорить про те, що особа визнається невинуватою в скоєнні злочину, поки її провина не буде встановлена в законному порядку обвинувальним вироком суду. На сьогодні ані Рубан, ані хтось інший не є доказово винним у скоєнні якогось злочину. Тому ні до чого використовувати в політичних заявах матеріали кримінального провадження. Це питання в тому числі й до президента. Ніхто ще не засуджений. Тому все, що озвучують, поки є фантазіями на папері», – зазначив Вовк.

«Коли буде обвинувальний вирок суду, тоді можна буде говорити, що дійсно готувалися теракти, внаслідок яких могла загинути певна кількість людей, про що свідчить вирок суду. На сьогодні цього ніхто не може підтвердити», – додав експерт.

Він підкреслив, що згідно з другою частиною 62-ї статті КУ, особа не зобов’язана доводити, що вона не скоїла злочину.

Переговірника Рубана затримали з арсеналом зброї: що пишуть у соцмережахПереговірника Рубана затримали на КПВВ з арсеналом зброї. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Це мають робити правоохоронні органи. Тому вони мають зібрати докази, скерувати обвинувальний акт до суду, а суд уже ухвалюватиме рішення», – уточнив він.

Третя частина статті 62 КУ, яка відповідає на деякі запитання, говорить про те, що обвинувачення не може базуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом, та на припущеннях, констатував Вовк.

«Усі сумніви трактуються на користь особи, яку звинувачують у скоєенні злочину. У нас зараз багато запитань і сумнівів? Радше так», – підкреслив він.

За його словами, дуже важливо, чи затримають у подальшому ще когось, окрім Рубана.

Він наголосив, що наразі доцільно підготувати законопроект щодо заборони оприлюднення та розголошення матеріалів кримінальних проваджень, окрім потерпілих і підозрюваних, із метою захисту та відстоювання своїх прав та інтересів.

«Тобто ані голова СБУ, ані слідчий, ані президент не повинні мати право розголошувати інформацію, а тим паче на підставі матеріалів робити політичні заяви. Це може зробити підозрюваний, який сам говоритиме, що захоче і якщо захоче. Так само і потерпілий має право отримати матеріали й, наприклад, розповідати все, що вважатиме за потрібне», – резюмував Василь Вовк.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як відреагували в соціальних мережах на затримання Рубана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: