Складна депутатська робота: чому політики не квапляться надсилати запити до АП

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Як з'ясували аналітики порталу, загалом за VIII скликання парламенту депутатських запитів накопичилося вже 18 734. Понад усе депутати хотіли «достукатися» до прем'єра, міністерств та відомств. Примітно, що найменше запитань у народних обранців було до АП та особисто президента. Так, 108 запитів народні депутати надіслали Адміністрації президента, а самому Петру Порошенку – лише 2.

«Слово і Діло» вирішило поцікавитися, з чим пов'язана така вибірковість.

Політолог Володимир Цибулько звернув увагу на те, що АП і президент – це передусім міжнародна тематика та питання безпеки.

«Здебільшого народні депутати не особливо розуміються чи прагнуть розібратися в міжнародних та безпекових питаннях. Тим більше експлуатувати ці питання, як, наприклад, якісь соціальні теми, зарплати, субсидії чи щось на кшталт цього, просто неможливо. Ефекту такого не буде», – зазначив Цибулько.

На його переконання, в цьому питанні при обранні міністерств, Кабміну чи АП депутати діють винятково зі своїх егоїстичних міркувань.

«Звичайно, вигідніше експлуатувати соціальну тему, якісь місцеві інтереси, мости, дороги. Це для них ще й козир, особливо для мажоритарників. Це цілком закономірно», – додав він.

За словами експерта, депутатам краще максимально стукати до Кабміну, оскільки той їм підпорядкований.

Із Кабміном простіше, ніж з АП. Тим більше уряд Гройсмана, мабуть, найвідкритіший у сенсі того, що рівень виконння обіцянок у цьому уряді досить високий.

«У більшості членів Кабміну показники значно кращі, ніж у попередніх урядів», – уточнив Цибулько.

«Просто є специфіка бюрократична, а є політична між народом і владою», – пояснив він.

Політолог підкреслив, що критика з боку депутатів будь-кого часто залишається тільки публічною заявою, однак публічний виступ політика також вважається депутатським зверненням.

Писати чи не писати: як нардепи виконують свої обіцянки щодо депутатських запитів та зверненьАналітики Слова і Діла розібралися, чому депутати часто замість запиту направляють лише звернення та наскільки сумлінно вони виконують свої обіцянки в цій сфері.

«Це вже розцінюється як акт. Просто це легша форма депутатського звернення. Тому що запит оформлюється спеціальним листом, який ще потрібно зареєструвати на сайті ВР, а депутатське звернення – простіша форма, більш динамічна. Багатьом депутатам це простіше. Чи контролює свої заяви депутат, чи доводить їх до справи – це вже справа депутатського сумління», – резюмував Володимир Цибулько.

Докладніше про те, кому нардепи VIII скликання найчастіше надсилають запити, – в нашому матеріалі.

Як з’ясувалося, дев'ять нардепів VIII скликання не надіслали жодного запиту.

Як нардепи виконують свої обіцянки щодо депутатських запитів та звернень – у нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: