Топ-10 народних депутатів, які надіслали найбільше запитів

Читать на русском

Крім недоторканності, народні депутати мають досить широкі права, й одне з них – можливість надсилати запити та звернення. Це дає можливість отримати офіційну інформацію від чиновника будь-якого рівня або від бізнесмена, що працює в Україні. Якщо депутатське звернення не потребує суворих формальностей, до того ж депутату на нього можуть і не відповісти, то запит – це вимога нардепа отримати офіційну відповідь на свої запитання. Запит має розглядатися на засіданні Ради, в той час як звернення відразу надсилається адресату.

Те, що нардепи активно роздають обіцянки направити запит із будь-якого приводу, ми переконалися, проаналізувавши, як вони потім виконують свої запевнення. Також «Слово і Діло» поцікавилося, наскільки активно нардепи користуються своїм правом, і побачили, хто з них надіслав найбільше запитів.

Писати чи не писати: як нардепи виконують свої обіцянки щодо депутатських запитів та зверненьАналітики Слова і Діла розібралися, чому депутати часто замість запиту направляють лише звернення та наскільки сумлінно вони виконують свої обіцянки в цій сфері.

Загалом народні депутати Верховної Ради VIII скликання з початку каденції надіслали 18 тисяч 734 запити. Найбільше запитань у парламентарів було до Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України. Найчастіше запити надсилали фракція БПП та позафракційні депутати.

До топ-10 найактивніших нардепів, які надіслали найбільше запитів, увійшли п’ять депутатів від БПП та п’ять позафракційних нардепів. Очолює трійку лідерів Олександр Домбровський (БПП), який надіслав 454 запити. На другому місці – Едуард Матвійчук (позафракційний), в його активі 405 запитів. Трете місце посів Руслан Сольвар (БПП), який надіслав 381 запит.

До десятки лідерів за кількістю відправлених запитів увійшли Яків Безбах (позафракційний), в активі якого 344 запити, Андрій Іллєнко (позафракційний) – 343, Іван Рибак (БПП) – 311, Василь Яницький (БПП) – 308, Михайло Головко (позафракційний) – 294, Дмитро Добродомов (позафракційний) – 278, Іван Мельничук (БПП) – 251 запит.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, які обіцянки давали народні обранці з приводу запитів.

Нагадаємо, народні депутати VIII скликання надіслали 1 тисячу 41 запит до Міністерства внутрішніх справ України.

Також ми з’ясували, які дев'ять нардепів VIII скликання не надіслали жодного запиту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: