У НАТО заявили про готовність до повторення українського сценарію

Читать на русском
У Північноатлантичному альянсі поки не бачать прямого російської загрози країнам Балтії, однак готові до будь-якого сценарію.
Єнс Столтенберг

НАТО не вважає, що наразі існує загроза з боку Росії комуст з країн альянсу.

Про це в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy заявив генеральний секретар північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє «Слово і Діло».

«Ми не бачимо, що Росія загрожує комусь з країн-членів НАТО, тому я завжди обережний у висловлюваннях, що стосуються гіпотетичних ситуацій», – сказав він, відповідаючи на питання про те, що буде робити блок, якщо Росія повторить щодо країн Балтії український сценарій.

Водночас, генсек додав: «Проте, зможу сказати, що якщо трапиться щось подібне як у Криму і на Донбасі, то буде відповідь з боку всього альянсу, оскільки НАТО і існує, щоб забезпечувати оборону і захист своїх союзників від будь-яких загроз».

За його словами, ідеєю НАТО є захист будь-кого в Альянсі усіма країнами-членами. Він додав, що для цього вперше в цій частині Європи розміщені багатонаціональні бойові підрозділи.

«Це чіткий сигнал, що НАТО там для захисту союзників. Якщо хтось із них піддасться атаці, то НАТО вже на місці», – зазначив генсек.

Він підкреслив, що метою НАТО є запобігання конфлікту. Саме таким чином «НАТО протягом 70 років підтримує мир у Європі, забезпечуючи надійне стримування».

«Ми здійснили найбільше посилення колективної оборони з часів «холодної війни», нарощуючи військові витрати, що стало прямим результатом агресивних дій Росії. Ми впевнені, що нічого подібного (як в Криму і на Донбасі – ред.) ніколи не станеться з нашими союзниками», – заявив Столтенбрег.

Нагадаємо, Столтенберг заявив, що НАТО не відмовиться від ядерної зброї.

Раніше президент України Петро Порошенко повідомив, що чекає від НАТО ще більше допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: