Стало відомо, чому суд відмовився відстороняти Труханова

Читать на русском
У райсуді столиці пояснили, чому відмовили антикорупційним прокурорам у відстороненні одеського міського голови.
Геннадій Трухановфото: «Слово і Діло»

Ризики незаконного впливу підозрюваного детективами НАБУ в причетності до розтрати 185 мільйонів гривень одеського бюджету міського голови Одеси Геннадія Труханова на свідків та інших підозрюваних у зазначеному провадженні усунені запобіжним заходом.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення судді Солом'янського районного суду міста Києва Дмитра Коротко про відмову відстороняти Труханова з посади, повідомляє «Слово і Діло».

На думку судді, покладені на мера Одеси обов'язки у вигляді утримання від спілкування зі свідками і підозрюваними повністю усувають ризики незаконного впливу Труханова на зазначених осіб, попри те, що вони є його підопічними. До того ж, суддя зазначив, що у НАБУ і САП є можливість ініціювати збільшення переліку свідків підозрюваних, з яким Трухановому необхідно заборонити спілкуватися щодо обставин даного кримінального провадження.

Служитель Феміди також зазначив, що ризик знищення або спотворення доказів не доведений. За його словами, є дані, що всі необхідні докази вже було вилучено в ході обшуків.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на суді вказував, що низка підозрюваних у зазначеній справі перебувають у безпосередньому підпорядкуванні Труханова і під його впливом можуть змінити свої правдиві показання чи надати неправдиві показання при додатковому допиті.

Також прокурор зазначив, що в ході негласних слідчих (розшукових) дій НАБУ зафіксувало, що Труханов через свого помічника організовує і впливає на ухвалення рішень окремими посадовими особами Одеської міської ради про вибуття та перебування посадових осіб у зарубіжних відрядженнях. До прикладу наведено розмову помічника зі співробітником міськради, де він просив організувати меру Одеси запрошення до Чехії.

Крім того, в результаті НСРД отримані докази, що свідчать про беззаперечне виконання вказівок Одеського міського голови підлеглими особами, зокрема іншим учасником злочину віце-мером Одеси Павлом Вугельманом. У САП вказали, що НАБУ зафіксувало телефонну розмову Труханова з Вугельманом, де він дав вказівку своєму заступнику про невідкладний пошук можливостей для проведення перерахунку коштів місцевого бюджету на користь фізичних осіб, з якими Труханов має особисті і дружні відносини. Своєю чергою Вугельман передав цю вказівку директору Департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексію Спектору, усвідомлюючи, що його підлеглі особи не мають можливості її виконати через труднощі у обґрунтуванні витрат місцевого бюджету.

Адвокат виступав проти задоволення клопотання і підкреслював, що САП не вказала конкретних свідків на яких може чинити тиск Труханов.

Нагадаємо, суд не відсторонив Труханова від посади. Пізніше, САП подала апеляцію на таке рішення.

6 березня Апеляційний суд відмовив САП і залишив мера Одеси на посаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: