Стало відомо, чому суд відпустив Труханова на поруки нардепа

Читать на русском
Суд вважає, що ризики перешкоджання кримінальному провадженню, укриття від слідства, а також знищення доказів мером Одеси не доведені.
Геннадій Труханов у суді

Суд визнав обґрунтованою підозру Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури міському голові Одеси Геннадію Труханову, однак вважає деякі ризики перешкоджання розслідування недоведеними.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення судді Солом'янського районного суду міста Києва Максима Вишняка щодо обрання запобіжного заходу, повідомляє «Слово і Діло».

Суддя вказав, що під час судового розгляду клопотання не знайшли свого підтвердження доводи прокурора про існування ризику укриття від органів досудового розслідування. Він вказав, що Труханов неодноразово перебував у службових відрядженнях, відпустках за межами території України, але постійно повертався. До того ж після заочного повідомлення про підозру сам повернувся до країни й прийшов до НАБУ.

Також Вишняк додав, що мера Одеси неодноразово викликали на допити й він на них своєчасно приходив. На думку судді, недоведеним є й існування ризику знищення речей або документів, що мають істотне значення для розслідування, оскільки НАБУ вже їх вилучило. Крім того, прокурор САП не надав судді доказів, що існує необхідність обшуку та вилучення будь-яких нових документів у Труханова.

Слідчий суддя додав, що не знайшли підтвердження й ризики перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином і здійснення Трухановим іншого кримінального злочину, оскільки прокурором не представлені обґрунтовані докази. У суді зазначили, що Труханов при затриманні не чинив опору детективам НАБУ в розслідуванні та збиранні доказів, що свідчить про недоведеність цих ризиків.

Водночас Вишняк визнав обґрунтованим ризик впливу на свідків у зазначеному провадженні, оскільки Труханов обіймає посаду мера Одеси. Однак суддя ухвалив рішення відпустити підозрюваного на поруки народного депутата Дмитра Голубова, тому що Труханов не був судимим, має постійне місце роботи, позитивно характеризується за місцем роботи, а також нагороджений почесними грамотами та відзнаками. До того ж, на його думку, Голубов користується авторитетом у суспільстві й має високий особливий рівень довіри, тому що обраний в одномандатному мажоритарному окрузі.

Нагадаємо, суд переніс питання відсторонення Труханова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: