В Україні прискорилась інфляція

Читать на русском
Реальна швидкість зростання споживчої інфляції перевищила прогнози Національного банку. В НБУ назвали кілька причин, які призвели до прискорення зростання.

Споживча інфляція в січні 2018 року прискорилася до 14,1%.

Про це в четвер, 1 березня, повідомляє сайт прес-служба Національного банку України, пише «Слово і Діло».

Гройсман зробив нову заяву щодо інфляціїНа інфляційних процесах в Україні у 2017 році позначилося зростання цін на агропродукцію, зокрема на молоко та м’ясо.

Зазначається, що це перевищує серпневий прогноз НБУ.

«У січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14,1% в річному вимірі й, отже, перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в серпневому інфляційному звіті», – йдеться в повідомленні.

Базова інфляція в січні прискорилася до 9,8% в річному вимірі. До цього призвели збільшення виробничих витрат внаслідок подальшого зростання заробітної плати високими темпами, ослаблення гривні протягом декількох попередніх місяців і прискорення споживчого попиту.

За попередніми оцінками, високі темпи інфляції збереглися в лютому. Це обумовлено більш високими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на продукти харчування та послуги. Також до цього призвело підвищення цін на паливо через більш істотне подорожчання нафти на світових ринках та ослаблення гривні в попередні місяці.

Водночас НБУ вважає актуальним січневий прогноз зниження інфляції до 8,9% в 2018 році та її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року.

Нагадаємо, НБУ підвищив облікову ставку до 17%.

Як повідомлялося, в 2017 році інфляція прискорилася порівняно з попереднім роком з 12,4% до 13,7%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: