Знесення наметів під Радою: Лутковська заявила про порушення прав людини

Читать на русском
Валерія Лутковська заявила, що під час знесення працівниками поліції наметового містечка біля будівлі парламенту зафіксована низка порушень прав людини.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що під час знесення працівниками поліції наметового містечка біля будівлі парламенту зафіксована низка порушень прав людини.

Про це йдеться у відповідному зверненні омбудсмена, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

Штурм «наметового містечка» біля Ради: в мережі з'явилося відео3 березня розпочалося протистояння між силовиками і активістами наметового містечка біля ВР. Мітингувальники надали силовий опір. Але за півгодини силовики завершили звільнення території.

«Інформація, отримана в результаті моніторингу уповноваженого з прав людини з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, зазначається, що порушене право на мирне зібрання. Обудсмен заявляє про порушення свободи слова, оскільки щонайменше троє журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців.

Також було порушене право не бути підданим нелюдському поводженню, а також поводженню, що принижує людську гідність. Зокрема, щонайменше 19 людей отримали серйозні травми голови, опинилися в лікарні з черепно-мозковими травмами.

«Відбулося грубе порушення закону України «Про Національну поліцію», за яким поліцейському заборонено завдавати ударів по голові, шиї, ключичній області, статевих органах, попереку (куприку) та животу», – зазначено в зверненні.

Крім цього, омбудсмен заявила, що «є підстави сумніватися в проведенні об'єктивного розслідування зазначених подій» у зв'язку з цинічними висловлюваннями «окремих посадових осіб, які публічно висміюють порушення прав людини».

Омбудсмен закликала генерального прокурора України забезпечити швидке та ефективне розслідування подій 3 березня 2018 року. Також Лутковська звернулася до парламенту й уряду з проханням вдосконалити законодавство щодо ідентифікації поліцейських і ухвалити нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців під час масових заходів.

Раніше Лутковська заявила, що роздягання журналісток у суді було законним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: