Подорожчання газу в Україні: політичні мотиви Кабміну та впертість МВФ

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Логіка Кабміну є такою, щоб не піднімати тарифи згідно з чинною методологією їх розрахунку, який здійснюється згідно з їхньою постановою №187 від минулого року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи переговори з МВФ щодо підвищення ціни на газ.

«МВФ наполягає на тому, щоб Кабмін виконував своє ж рішення цієї постанови щодо розрахунку за імпортним паритетом. Кабмін із політичних причин не хоче цього робити. Гройсман бачить себе політичною фігурою. Можливо, він обиратиметься на наступний термін в іншій ролі, можливо, хоче грати якусь незалежну роль. Тому для нього це питання важливе. Після того, як він обіцяв населенню, що підвищення не буде, це буде вкрай негативним рішенням з усіма невтішними наслідками для нього», – зазначив Марунич.

Тому й почалася історія з небажанням Кабміну виконувати власну постанову, додав він.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Кабмін намагається виторгувати в МВФ якісь інші варіанти. Їх було запропоновано досить багато, але поки що МВФ не погоджується на жоден із варіантів і стоїть твердо на своєму», – уточнив експерт.

За його словами, згідно з перехідними положеннями закону про ринок природного газу, який діє в Україні, на постачальника покладаються спеціальні зобов'язання, а Кабмін своїм рішенням встановлює тариф для населення.

«Промисловість купує за ціною імпорту плюс податки. Оскільки Гройсман тягнув ще певний період часу й не хотів переглядати ціну з політичних міркувань, тариф для населення – 6950, а для промисловості – понад 10 тисяч. У цьому й суть усіх проблем. МВФ хоче, щоб тариф був ліберальним, ринковим, а уряд – проти. Довкола цього й усі дискусії», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, ще взимку минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Також ми повідомляли про те, скільки обіцянок виконав, а скільки провалив Кабмін Гройсмана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: