Справа про держзраду: про що свідчить процес над Януковичем?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Прес-конференція Януковича є наслідком того, що ГПУ гралася останні кілька років у цікаву гру «засуди Януковича, але не насправді, а ніби й не засуди».

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Весь «процес над Януковичем» – нескінченний потік свідків обвинувачення, які не мають стосунку до процесу й лише виголошують політичні заяви. Наприклад, що нового й корисного для засудження Януковича сказав президент? Яку користь принесли допити Парубія та Турчинова, в яких ті лише «відбивалися» від адвокатів Януковича? Причому не завжди переконливо», – зазначив політолог.

Варто згадати лише тезу Авакова про те, як вони «шукали Януковича», щоб «повернути його до Києва й примусити виконувати свої обов'язки», нагадав експерт.

«Ми спостерігали перетворення процесу над Януковичем на процес проти «спадкоємців» Януковича, а також на процес про сумнівну роль перших осіб України під час російської окупації Криму. І так, саме завдяки процесу були актуалізовані тези про «переворот» та все тому подібне», – додав він.

На його переконання, ГПУ просто мала потурбуватися про віднайдення доказів, зокрема легендарного «листа Путіну», і на цій підставі довести провину.

«Адже це процес щодо конкретного факту держзради, а не моральної чи політичної оцінки Януковича», – підкреслив він.

За його словами, відсутність вироків у всіх справах, що пов'язані з Януковичем, його «соратниками» та вбивствами на Майдані, загалом і сформувала ту ситуацію, в якій уже Янукович хоче когось «звинувачувати».

«Найцікавіше, що свого часу саме необхідністю засудження Януковича, бодай і заочного, мотивували ухвалення змін до законодавства щодо процедури заочного засудження. Ну й де це заочне засудження? Не важко припустити, що говоритиме Янукович. Те саме: снайпери, «третя сила» тощо. Але говоритиме він це в тому числі й тому, що всі ці версії в нас ніхто не намагався системно спростувати», – резюмував Петро Олещук.

Як відомо, екс-президент України Віктор Янукович анонсував прес-конференцію в Москві на 2 березня.

За даними «Слова і Діла», генеральний прокурор Юрій Луценко в квітні 2017 року запевняв, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців, однак провалив обіцянку.

Вже цього року генпрокурор пообіцяв розпочати заочні судові процеси щодо економічних та кримінальних злочинів команди екс-президента Януковича. Наразі обіцянка має статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: