Справа Труханова: чи можливо в Україні покарати мерів за корупційні діяння

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Труханов будує мережу на засадах прямої або непрямої мотивації, займається підкупом. Це не ті методи, які приводять до влади гідних людей, але його все одно обирають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи проблему притягнення до відповідальності мерів і справу Труханова.

«Якщо говорити про притягнення до відповідальності мерів або депутатів міських рад, секретарів рад, то перспектив у цьому немає жодних. У Конституції написано, що народний депутат не може бути притягнутий за свої політичні рішення, так само й у місцевій раді – по суті, всі рішення є політичними рішеннями міської ради. В тому числі, якщо міська рада задекларувала, а мерія описала, навіщо їм потрібен завод «Краян», то люди дають їм повноваження ухвалювати такі рішення», – зазначила Одарченко.

Мерія – це колегіальний орган, підкреслили вона.

«Навіть безвідносно до персоналій – Труханова, Довгого чи когось іншого – це говорить про те, що в нас негативна практика притягнення до відповідальності осіб будь-яких колегіальних органів при ухваленні рішень», – додала експерт.

Суд відпустив Труханова на поруки: реакція соцмережСуд відпустив мера Одеси Геннадія Труханова на поруки. Слово і Діло з'ясувало, що про це думають у соціальних мережах.

За її словами, процесуально це довести практично неможливо.

«Якщо на той момент депутати вважали, що це було необхідно для міста, то складно довести, що це було політично мотивовано. Хоча з точки зору громадської думки, абсолютно зрозуміло, що це була схема. Проте юридично це було незрозуміло. І для європейських партнерів – так само», – пояснила фахівець.

Вона звернула увагу, що вже є приклад – деякі члени команди Януковича зняті з розшуку Інтерполу.

«А щодо деяких з них визнали, що на них здійснювали політичний тиск. Це також питання не того, що вони хороші чи погані. Всі дивляться на процедуру, вона первинна, й ухвалюють відповідне рішення. Тому від самого початку в справі Труханова не було жодних перспектив», – резюмувала Катерина Одарченко.

Нагадаємо, суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу для міського голови Одеси Геннадія Труханова у вигляді особистої поруки.

Реакція соціальних мереж – у добірці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: