Жоден український військовий із Криму не отримав статус учасника бойових дій, як обіцяв Турчинов

Читать на русском
Через чотири роки після анексії Криму жоден військовослужбовець, який повернувся на материкову частину України, так і не отримав статус учасника бойових дій, незважаючи на обіцянку Турчинова.
Радіо Свобода

Олександр Турчинов під час виконання обов'язків президента України заявив, що всі українські військові, які перебували в Криму під час анексії, отримають статус учасника бойових дій.

Таку обіцянку він дав 18 березня 2014 року, нагадує «Слово і Діло».

«Мужність і героїзм військовослужбовців отримають оцінку уряду й народу», – заявив Турчинов під час зустрічі з вищим командним складом ЗСУ, додавши, що всі українські військовослужбовці, які дислокуються на території Криму, отримають статус учасника бойових дій.

Нагадаємо, 27-28 лютого 2014 року розпочалося активне блокування військових частин ЗСУ, викрадення та захоплення в полон українських військових на півострові. Відкрите захоплення російськими підрозділами українських військових частин у Криму почалося 19 березня.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"

За інформацією головного військового прокурора Анатолія Матіоса від 5 лютого 2016 року, станом на 26-27 лютого 2014 року в Криму було 20 315 українських військовослужбовців різних збройних формувань, з яких на материкову частину після окупації півострова повернулися 6010 військових. Із них військовослужбовців ЗСУ – 3990.

Згідно з листом Генштабу ЗСУ від 19 лютого 2018 року, українським військовим, які дислокувалися на території Криму та прибули для подальшого проходження військової служби на материкову частину України після анексії півострова, не надавався статус учасника бойових дій.

У листі також зазначено, що в ЗСУ проходять військову службу 765 осіб, які прибули з території захопленого Криму і яким надали статус учасника бойових дій, але в зв'язку з участю в АТО.

Через чотири роки після анексії Криму, що супроводжувалася блокуванням і захопленням військових частин ЗСУ, викраденнями та вбивствами військових, статус учасника бойових дій не отримав жоден військовослужбовець ЗСУ, який перебував на півострові на момент його захоплення. Питання досі залишається законодавчо неврегульованим.

Джерелом обіцянки Турчинова є публікації на сайтах президента, Верховної Ради, РНБО. Редакція «Слова і Діла» залишає за собою право на зміну статусу обіцянки, якщо отримає документально підтверджені докази її виконання.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Турчинов дав 113 обіцянок, з яких 60 виконав, а 37 – провалив.

Раніше ми писали, що Порошенко розповів, як Турчинов став президентом.

Про те, які обіцянки давали політики після анексії півострова, читайте в нашій статті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: