Звільнити Донбас і відновити систему ППО: як виконує обіцянки Турчинов

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало, як виконує свої обіцянки секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов.
Олександр Турчиновturchynov.com

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов днями в інтерв'ю заявив, що не планує балотуватися на посаду президента України в 2019 році.

«Я працював президентом, мені не сподобалося, спати не можна, колосальне навантаження, тому я не планую брати участь як кандидат у президенти й не планую очолювати будь-який штаб, будь-який, я підкреслюю», – розповів секретар РНБО.

Відзначимо, що Турчинов був виконувачем обов'язків президента з 23 лютого до 7 червня 2014 року, після того як Віктор Янукович самоусунувся від виконання своїх обов'язків. На посаду секретаря РНБО він був призначений у грудні 2014 року. Сьогодні «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, як чиновник виконує свої обіцянки.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"

Відзначимо, що згідно з нашим моніторингом, у Турчинова 109 обіцянок, 59 з яких він виконав, а 36 – провалив.

Активно Турчинов давав обіцянки саме під час виконання обов'язків президента. Так, 23 лютого 2014 року він заявив, що пріоритетом нової влади є повернення до курсу на євроінтеграцію.

Однією з перших важливих обіцянок було створення Національної гвардії. «Національна гвардія буде створена на базі внутрішніх військ, її метою є захист країни та громадян від будь-яких злочинів, від внутрішньої й зовнішньої агресії», – зазначив тоді Турчинов.

13 березня 2014 року Верховна Рада підтримала відповідний законопроект. Функціями Нацгвардії були визначені, зокрема, охорона громадського порядку в мирний час, а в разі введення надзвичайного стану – припинення масових заворушень.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що через 5 років Україна буде готова стати членом ЄвросоюзуСказано 18 серпня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Провалив Турчинов іншу важливу обіцянку – 17 березня 2014 року він запевнив, що Крим не від'єднається від України, а блокування півострова російськими військовими є тимчасовим. У результаті вже за три дні, 20 березня, Держдума ратифікувала договір про «приєднання» Криму та Севастополя до Росії. Через кілька місяців після анексії Криму секретар РНБО заявив, що Україна відновить свою територіальну цілісність.

«Сьогодні, коли тінь тоталітарного режиму знову накрила Крим, масово порушуються права мешканців окупованого півострова, ми висловлюємо свою солідарність і підтримку всім кримським татарам і представникам інших раніше депортованих етносів. Переконаний: ми завжди будемо разом, подолаємо всі труднощі, відновимо територіальну цілісність України й побудуємо гідне життя для себе та своїх дітей», – заявив Турчинов.

Поки ще не виконана схожа обіцянка, яку Турчинов дав у липні 2014 року вже знову в статусі голови Верховної Ради. Тоді він запевнив, що схід України буде звільнений від терористів.

Після аварії в Донецькій області літака Boeing-777 малайзійських авіаліній у 2014 році Турчинов пообіцяв, що всі винні будуть покарані. А через рік уже на посаді секретаря РНБО Турчинов заявив, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий літак. «Те, що використовувався російський зенітно-ракетний комплекс «Бук», – уже доведений факт. Свдчень і аргументів, супутникових знімків та інших фактичних матеріалів, які доводять безпосередню відповідальність РФ за цей терористичний акт, більш ніж достатньо», – зазначив він.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що якщо з боку бойовиків не припиняться провокації, відведення озброєння на сході буде зупиненоСказано 4 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

У квітні 2015 року Турчинов, як і обіцяв, надав докази причетності Росії до підготовки та здійснення терактів в Україні.

Крім того, секретар РНБО обіцяв у разі активізації російських військ на Донбасі запровадити воєнний стан в Україні. «Хочу сказати, якщо Росія піде на зрив Мінських угод (а для цього, на жаль, все сьогодні робиться), безумовно, ми будемо діяти відповідно до викликів, які стоятимуть перед країною. Якщо буде активне застосування російських військ, безумовно, ми змушені будемо запровадити воєнний стан і проводити більш потужну мобілізацію всього потенціалу, який є в країні», – заявив Турчинов. Рік потому він також сказав, що в разі серйозного загострення на сході України буде негайно оголошена мобілізація.

Пріоритетним завданням на 2016 рік Турчинов позначав відновлення протиповітряної оборони. З цією обіцянкою він впорався. РНБО на своєму засіданні ухвалила рішення з питання «Про невідкладні заходи щодо вдосконалення системи протиповітряної оборони держави», яке набуло чинності указом президента. Крім того, були сформовані й оснащені сучасними зразками озброєння та військової техніки нові частини, що дозволяє на високому рівні виконувати бойові завдання з протидії засобам повітряного нападу.

Нагадаємо, вчора Олександр Турчинов надав свідчення в суді в справі щодо державної зради екс-президента Віктора Януковича.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: