Нелегальне працевлаштування в Польщі: чи загрожує щось українським заробітчанам

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

З одного боку, ми бачимо певне загострення національних відносин двох країн, а з іншого – нещодавно польські видання опублікували дані, за якими вклад українців в польську економіку посідає друге місце. Але є ще й третій фактор – поляки дійсно наводять лад, тому що дуже багато заробітчан.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи ситуацію з Польщею та заяву про те, що нелегально влаштованих українців відправлятимуть назад.

«Українських заробітчан у Польщі дійсно дуже багато, але основна проблема не стільки в них, скільки в польських роботодавцях, які їх не реєструють. За 2017 рік українські заробітчани, лише ті, які працюють офіційно в Польщі, значно збільшили Пенсійний фонд своїми внесками порівняно з 2016 роком – утричі», – зазначив Заводовський.

Польські можновладці намагаються впорядкувати це все законодавчо, щоб отримати більші зиски, підкреслив він.

«Тут не варто шукати причини в площині якоїсь ненависті. Причина в бажанні навести лад у міграційній сфері. Оскільки українців більше, просто фізично більше, то набагато більше українців отримують депортацію з тих, хто працює нелегально», – додав експерт.

Дискримінація українців за кордоном: як домогтися моральної компенсаціїАналітики «Слова і Діла» відстежили найгучніші випадки дискримінації українських заробітчан. Також ми дізналися в юриста, як діяти в таких випадках.

Однак, з іншого боку, польська сторона робить усе можливе, щоб українці могли працювати легально, уточнив він.

«Іде видача віз безробітним. Фактично, це чи не єдина країна Шенгену, де людина може вказати, що вона безробітна, й отримати польську робочу візу», – пояснив Заводовський.

При цьому експерт не виключив, що депортація заробітчан може вимірюватися навіть тисячами.

«По суті, на сьогодні ми маємо трохи менш ніж мільйон працюючих українців у Польщі. Польська сторона та міністр соцполітики Польщі ще в 2016 році заявляв про те, що щоб зберегти розвиток польської економіки, їм потрібно від 3,5 до 5 мільйонів робочих рук, більшість з яких вони мають взяти в Україні. Тому українці їх влаштовують», – наголосив фахівець.

За його словами, є ті, хто не дуже добре розуміє законодавство.

«У першу чергу це стосується їх. Тому цифри будуть досить високими через те, що дуже багато українців працюють у Польщі, але це питання законодавства. Це нормальний процес, тому що поляки все одно робитимуть усе, щоб збільшити кількість заробітчан, адже вони необхідні й вирішуватимуть проблему трудової робочої сили», – резюмував Ілля Заводовський.

Детальніше про дискримінацію українців за кордоном та про те, як домогтися моральної компенсації, – в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: