Чи є шанс розпочати суди над чиновниками режиму Януковича в 2018 році?

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог
Анна Малярюрист-кримінолог

За даними «Слова і Діла», 31 січня 2018 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що в 2018 році в Україні розпочнуться заочні судові процеси щодо економічних злочинів команди колишнього президента України Віктора Януковича. Для цього Генпрокуратура має завершити відповідні розслідування кримінальних справ. У день роковин розстрілів Майдану під час зустрічі з рідними Героїв Небесної Сотні Юрій Луценко підтвердив свої наміри. До слова, ще в квітні минулого року генеральний прокурор запевняв, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців, однак втілити в життя обіцяне не вдалося.

«Слово і Діло» вирішило дізнатись, які переспективи процесу цього року та в чому труднощі.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко звернула увагу, що адвокати Янковича від самого початку використовували абсолютно різні процесуальні можливості, щоб затягнути час і відволікти увагу.

«Та й сам Янукович, очевидно, намагався використати ситуацію як певну трибуну для поширення своїх заяв та трактування історії. Зрозуміло, що це не буде дуже швидко, принаймні так, як воно зараз виглядає. В цій ситуації варто розуміти, скільки томів, скільки проваджень. Питання ще й у тому, чи будуть якісь додаткові допити. Можливо, допитуватимуть іще свідків захисту, які спробують використати всі ці можливості», – зазначила правозахисниця.

З іншого боку, 2018-й – передвиборчий рік, нагадала вона.

«Тому тут можуть бути найрізноманітніші сюжети. Якщо говорити про якість часові рамки, то для президента, його оточення, ГПУ, Луценка дійсно вигідно, щоб принаймні цього року зробити якісь висновки в цих справах. Принаймні передати справи до суду», – підкреслила Тищенко.

Своєю чергою експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр зазначила, що довести злочину екс-режиму буде непросто.

Впевненість сторони захисту Януковича зростає в геометричній прогресії й небезпідставно, додала вона.

Експерт нагадала історію з Межигір’ям. Тоді юристи Януковича не просто грамотно оформили всю схему передачі майна, вони ще й самі на себе подали до суду, а суд підтвердив своїм рішенням законність угод.

«Натомість нинішня влада зневажливо ставиться до законів. І це дуже дорого коштувало країні. Хтозна, скільки ще ми покладемо на алтар амбіцій малограмотних циніків», – резюмувала юрист.

Нагадаємо, вчора, 21 лютого, в режимі відеоконференції у справі Януковича допитали президента України Петра Порошенка.

Скільки обіцянок виконав, а скільки провалив на своїй посаді генпрокурор – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: