Суд закрив справу екс-міністра часів Януковича

Читать на русском
Печерський районний суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури й звільнив від кримінальної відповідальності екс-міністра фінансів Юрія Колобова в зв'язку із закінченням термінів давності.

Печерський районний суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури й звільнив від кримінальної відповідальності екс-міністра фінансів Юрія Колобова в зв'язку із закінченням термінів давності.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Судовий репортер» із зали суду.

Кого з українських чиновників шукає Інтерпол?Майже два роки тому команда Віктора Януковича покинула територію України. Його оточенню вдалося не тільки втекти, але й вивести з країни капітали. Майже всі ці люди були оголошені в міжнародний розшук.

Рішення 21 лютого ухвалив суддя Володимир Карабань. Ухвала набуває чинності протягом 7 днів з часу її проголошення, якщо не буде подана апеляція.

Сам Колобов брав участь у засіданні в режимі відеоконференції з Генерального консульства України в Іспанії в місті Барселона.

Колобов повідомив суду, що зареєстрований і проживає в місті Аліканте, Королівство Іспанія. Сказав, що зараз ніде не працює. Він підтвердив, що погоджується із клопотанням і йому відомі наслідки такого рішення, а саме звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав. Адвокати цю позицію підтримали.

Нагадаємо, Юрій Колобов був міністром фінансів у період із 28 лютого 2012 до 27 лютого 2014 року. Він проходив як підозрюваний у справі щодо приватизації акцій ВАТ «Укртелеком» у 2011 році. Крім нього, підозрюваними також є екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр Микола Азаров і колишній перший віце-прем’єр і екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов.

Перед закриттям справи Колобову інкримінували ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість). Термін давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин становить 5 років. Але щонайменше до серпня 2017 року Колобова підозрювали за ч. 5 ст. 191 ККУ (заволодіння державним майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем), що призвело до матеріальної шкоди в особливо великих розмірах на суму 220 млн грн. Термін давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин становить 10 років. Перебіг давності в кримінальному провадженні зупиняється, якщо підозрюваний переховується від слідства або суду.

Суть первинної підозри Колобову полягала в тому, що в період із жовтня 2010 року до липня 2013 року він як міністр фінансів, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби та держави, умисно, з корисливих мотивів та в інтересах ТОВ «ЕСУ», організував фінансування за рахунок державного бюджету України виконання робіт із будівництва виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення, які згідно з умовами продажу пакета акцій ВАТ «Укртелеком» та договором купівлі-продажу від 11.03.2011 №КПП-582, покладені на ТОВ «ЕСУ», внаслідок чого заволодів майном – державними коштами на загальну суму 220 млн грн.

Як відомо, Колобов виїхав з України в 2014 році й перебував у розшуку Інтерполу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: