Споживчий кошик українця: що буде з цінами в 2018 році?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Після значного стрибка цін на продовольство, яке було минулого року, очікувати нового різкого стрибка цього року не варто. Це ж стосується комунальних тарифів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи зростання цін на продовольство й тарифи в новому році.

«Ймовірно, частково підвищиться ціна на газ та опалення. Проте фізично люди це відчують з осені. Зростання на продукти не буде різким, можливо, в проміжку 3-5%, але точно менш ніж 10%. Як правило, слід зважати, що взимку в нас зростають ціни на продукти, а влітку, коли приходить новий врожай, коли з’являється городина, ціни знижуються», – зазначив Кушнірук.

Тут ще грає роль певна сезонність, уточнив він.

Експерт додав, що це позначається на цінах, наприклад, на яйця, молоко, тобто ті продукти, які мають суто сезонний характер.

Чи стали українці жити кращеАналітики «Слова і Діла» продовжують підбивати підсумки року й цього разу вирішили розібратися, чи стали українці останнім часом жити краще.

«Тому є всі підстави вважати, що після зростання цін у січні й лютому, що класично в нас відбувається вже щороку, поступово зростання цін почне уповільнюватися, а влітку ціни навіть перейдуть у режим дефляції. Тобто будуть нижчими за попередні свої показники. Це знову фактор тієї ж таки сезонності, що цього року гратиме свою роль», – пояснив економіст.

На його думку, прогнозувати, на скільки зростуть ціни, зарано, оскільки багато залежатиме від того, з якими викликами доведеться зіткнутися.

«Суттєвого зростання цін на продукти в 2018 році, скоріш за все, не буде. Комуналка зростатиме також дуже обережно. Тому малоймовірно, що цьогоріч ми перескочимо показник у 10-12%. Хоча є фактори, які навіть прорахувати важко, як, наприклад, монополії на ринках», – резюмував Борис Кушнірук.

Зауважимо, за даними НБУ, в 2018 році інфляція залишатиметься високою. Раніше «Слово і Діло» повідомляло, які продукти подорожчали найбільше.

Чи змінилося на краще життя українців останнім часом –на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: