Ідентифікація правоохоронців: які ключові зміни пропонуються для поліцейських?

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

Вже рік ніхто не помічає законопроекти №5700 та №5701 щодо ідентифікації поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії. Ще більш непомітними залишаються злочинні дії поліцейських, яких складно ідентифікувати на вулицях і в натовпі. Хоча подані законодавчі ініціативи збільшують можливості реально розпізнавати поліцейських на вулиці та на мирних зібраннях. Те ж саме стосується військовослужбовців Нацгвардії, які залучаються до охорони громадського порядку.

Про це на своїй сторінці в Facebook і в блозі написав фахівець Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін, передає «Слово і Діло».

«Необхідність ідентифікації кожного уніформованого правоохоронця виникла ще кілька років тому. Щоб знайти винних у злочинних діях, важливо встановити особу кожного правоохоронця. Натомість коли «Беркут» розганяв мирних протестувальників на Майдані без жодних ідентифікаційних знаків, тодішній генпрокурор Пшонка повідомив потерпілим, що це неможливо», – нагадав Крапивін.

Статистика найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 рокиСлово і Діло згадало гучні вбивства і замаху не життя відомих чиновників, політиків і громадських діячів України, які відбулися за останні два роки.

Наразі чинні норми закону малоефективні, зазначив він. Наприклад, обов'язок кожного поліцейського мати на однострої нагрудний знак із зазначенням його спеціального жетона виконується неналежним чином із декількох причин, уточнив експерт.

«Жетони не виконують свою функцію – цифри дрібні й нечитабельні, особливо в темний час доби. Навіть із фотографією поліцейського його неможливо ідентифікувати з метою подати скаргу на його протиправні дії або бездіяльність. Окрім того, є поліцейські, які носять їх у кишені й показують лише на вимогу громадянина», – підкреслив він.

За його словами, притягнути до дисциплінарної відповідальності поліцейського за приховування жетона майже нереально.

Експерт додав, що наразі серед запропонованих змін є вимога щодо більш чіткого розміщення жетонів та запровадження персональної відповідальності за приховування або неносіння жетона.

«Пропонується створення онлайн-бази даних із відкритою інформацією щодо поліцейського (ПІБ, місце роботи, посада, спеціальне звання), яку можна безкоштовно отримати за номером, вказаним на жетоні», – пояснив він.

«Хоча ця інформація наявна в посвідченні, яке поліцейський зобов'язаний пред'явити на вимогу громадянина, і її можна безперешкодно отримати, надіславши запит на інформацію відповідно до закону про доступ до публічної інформації. Це не інформація з обмеженим доступом, тобто конфіденційна, службова або таємна, а відкрита», – резюмував Євген Крапивін.

Нагадаємо, законопроект №5700, як і аналогічний №5701, що стосується бійців Нацгвардії, був внесений до парламенту ще в січні 2017 року, однак тоді його не розглянули.

За даними «Слова і Діла», міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв навесні 2018 року запустити перше оновлення управління Нацполіції.

Статистику найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 роки можна подивитися на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: