Вибори Путіна в Криму: в чому основний прорахунок України та чи можливі персональні санкції?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Насправді, все, що відбувається, нагадує гру в політику. Головна проблема в тому, що в нас, наприклад, досі не відпрацьовують стратегію повернення Криму. Чи ми маємо програму повернення Криму? Чи принаймні якесь бачення? На жаль, ні. Все просто лишають як є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи інформацію про вибори президента РФ у Криму.

«Вибори президента РФ і голоси в Криму не є визначальними для Путіна. Він переможе без голосів у Криму, навіть якщо гіпотетично там усі проголосували б проти нього. Всі держави, безумовно, визнають вибори в Криму недійсними», – зазначив Вовк.

З іншого боку, навіть якщо Путін не буде там голосувати, то Україні від цього не стане легше, додав він.

«Не в цьому основна проблема. Потрібно відпрацювати систему звільнення Криму. Для нас не має значення те, чи голосуватимуть там Путін, Лавров і компанія. Це не варто нашої уваги. Росіяни все одно в більшості своїй підтримують захоплення Криму, повернення до РФ незаконним воєнним окупаційним шляхом. Так, Путін на цьому за будь-якої нагоди створює піар. В тому числі й у нас. А ми, на жаль, територію не контролюємо», – підкреслив фахівець.

На його думку, в цій ситуації на персональні санкції розраховувати не варто.

Експерт уточнив, що проти президента, тим більше такої країни, запровадити персональні санкції неможливо.

Передвиборча програма Путіна досі не оприлюднена: що обіцяють інші кандидатиВід націоналізації природних багатств Росії до легалізації одностатевих шлюбів – такі обіцянки виборцям дають кандидати в президенти. Також ми відстежили, як змінювалися передвиборчі програми Путіна з 2000 року.

«Якщо щодо Медведєва зафіксували можливе санкціонування його поїздок – це вже величезний крок. Фактично, цим уже зачепили Путіна. Однак безпосередньо його зачепити не можна. Зазвичай щодо президентів санкції не встановлюються. В цвй ситуації йдеться не про президента, скажімо, Куби чи Венесуели, а РФ, з якою в світі торгують і мають відповідний баланс торгових відносин», – пояснив фахівець.

«Крім того, хоча в нас і акцентують увагу на санкціях, але РФ усе одно через це не віддасть Крим. Образно кажучи, слід зрозуміти, що від пораненого звіра не варто чекати добра чи поступок. Навпаки, лише агресії. Тому потрібно або вбити його, або чекати, коли він ослабне остаточно», – резюмував Василь Вовк.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розібралися, чи є в Путіна конкуренти й що вони обіцяють виборцям.

Детальніше про те, якоими є позиції кандидатів на посаду президента РФ щодо Криму та Донбасу, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: