Суд у справі Труханова: чому одеському меру нічого не загрожує?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Зважаючи на судовий вирок, очевидно, що коли Труханов повертався, він мав гарантії безпеки та свободи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Дмитро Купира, оцінюючи судовий процес щодо одеського мера Геннадія Труханова, якого взяли на поруки.

«Навіть якщо припустити гіпотетично, що працівники НАБУ говорили правду, й врахувати, що лише в тій справі, яку йому інкримінують, ідеться про 150 мільйонів гривень, можна сказати, що Труханов міг бути у відрядженні й хворіти за кордоном ще дуже багато років. Те, що він повернувся, не випадковість. Повертаючись, він розумів, що все буде нормально, він працюватиме й надалі на посаді», – зазначив Купира.

На його думку, Труханов міг отримати від влади гарантії своєї безпеки.

До створення антикорупційного суду, який, є сподівання, матиме незалежність, працівники НАБУ намагатимуться виконувати свою роботу, спробують притягнути Труханова до відповідальності, але малоймовірно, що це буде успішно, уточнив експерт.

«Якщо йому надала гарантії влада, то нічого Труханову не загрожує. Він працюватиме й надалі, придумуючи схеми й виводячи гроші», – додав він.

Експерт звернув увагу на інцидент із побиттям активістів під час судового засідання.

«Згідно з повідомленнями, в залі суду було більш ніж 10 так званих «тітушок». У кожному разі, те, що відбулося, сприяло тому, щоб громадськість перебувала під тиском під час розгляду цієї справи. Навіть судові органи, які мали забезпечити правопорядок, не впоралися зі своєю роботою», – пояснив політолог.

Суд відпустив Труханова на поруки: реакція соцмережСуд відпустив мера Одеси Геннадія Труханова на поруки. Слово і Діло з'ясувало, що про це думають у соціальних мережах.

Цього разу навіть розмір застави не визначили, підкреслив він.

«Якщо в Насірова, наприклад, була безпрецедентна застава у 100 мільйонів, то тут – нічого. Бій відбувся, НАБУ намагатиметься щось робити, однак станом на сьогодні за тих вихідних даних, які ми маємо, – влада, підтримка Труханова, корупційна судова система – не варто очікувати, що до створення антикорупційного суду справа Труханова та схожі рушать із місця», – констатував фахівець.

Він наголосив, що й створення антикорупційного суду не дає гарантій, що відразу сядуть усі корупціонери, провину яких можна довести.

«Створення цього суду – лише шанс, що судочинство відродиться саме в питанні корупційних злочинів. Але якщо він буде створений за бажанням влади, то нічого не зміниться», – резюмував Дмитро Купира.

Як відомо, Труханова відпустили на поруки, а вже сьогодні, 16 лютого, одеський мер вийшов на роботу. Що про це думають у соціальних мережах – у добірці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: