Клімкін розповів про зустріч із Лавровим

Читать на русском
Павло Клімкін та Сергій Лавров на полях Мюнхенської конференції 16 лютого обговорили питання звільнення заручників, а також введення миротворчої місії ООН на Донбас, проте переговори істотних результатів не принесли.

Міністри закордонних справ України і Росії Павло Клімкін та Сергій Лавров на полях Мюнхенської конференції 16 лютого обговорили питання звільнення заручників, а також введення миротворчої місії ООН на Донбас, проте переговори істотних результатів не принесли.

Про це Клімкін повідомив журналістам за підсумками зустрічі, передає «Слово і Діло».

«Висловив прохання здійснити реальний вплив на окупаційну адміністрацію в тому, щоб вони хоча б не порушували базові принципи людяності і не вдавалися до тих загроз, про які всім відомо... Говорили, і це теж дуже важливий гуманітарний момент, про доступ міжнародних гуманітарних організацій і Червоного Хреста, до наших хлопців... Ми повинні почати реальний процес пошуку тих, хто пропав безвісти, це наш моральний обов'язок. Потім ми обговорили питання СЦКК і можливість того, яким чином він може відновити свою роботу, оскільки російських представників там немає. Я чітко сказав, що ми не можемо говорити про якісь формальні статуси тут, але практичні речі повинні залишатися сфокусованими на припинення вогню», - розповів Клімкін.

Другою важливою темою після звільнення заручників і політичних в'язнів, за словами Клімкіна, була тема миротворчої операції.

Приречені угоди: хто насправді чіпляється за «мертвий Мінськ»?Закон про реінтеграцію Донбасу мав би зрушити з місця й процес мирних перемовин щодо врегулювання конфлікту на сході України. Однак офіційно всі зацікавлені сторони міцно тримаються за мертві Мінські угоди. Про що це може свідчити – в матеріалі політолога Олександра Радчука.

«Ми довго говорили про це. Я сказав, що для нас дуже важливо, щоб міжнародне співтовариство могло поступово взяти контроль над окупованими територіями, без цього не можемо говорити ні про що, ні про який подальший процес... Я так розумію, що дискусію ми повинні продовжувати. Поки що ми ні про що не домовилися, російська точка зору інша. Будемо працювати далі», - сказав він.

На його думку, ця зустріч була важливою з гуманітарною точки зору.

«Я дуже сподіваюся, що зможемо надати поштовх із інших питань. Домовленостей у нас немає», - резюмував він.

Нагадаємо, в минулий раз глави МЗС України та Росії провели зустріч у Відні. Тоді теж піднімалося питання політв'язнів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: