МОЗ: Україна отримала партію ліків від ботулізму

Читать на русском
Першу партію – 25 курсів для лікування – канадського антитоксину надала Програма розвитку ООН. Цієї партії вистачить для 25 людей.

Вперше з 2014 року в Україну завезли сироватку від ботулізму.

Про це повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун, пише «ВВС-Україна», передає «Слово і Діло».

Першу партію – 25 курсів для лікування – канадського антитоксину надала Програма розвитку ООН. За словами директора організації в Україні Янтомаса Хімстри, це найякісніші сироватки, вони лікують усі сім типів ботулізму й підходять як для дорослих, так для дітей.

«Коли місяць тому до нас звернулася міністр, ми виявили, що неможливо швидко знайти ці ліки на ринку, оскільки держави зазвичай замовляють їх наперед», – зазначив Хімстра.

За його словами, в країнах ЄС такої хвороби немає, оскільки там люди дбають про чистоту харчів.

Спалахи інфекцій в Україні з початку року: мешканці яких регіонів хворіють частіше за всеЗараз лише відчайдухи наважуються купувати і їсти в'ялену рибу після майже десятка смертей від ботулізму з початку року і відсутності в країні сироватки від однієї з найсмертельніших інфекцій. «Слово і Діло» відстежило, які області країни найбільше потерпали від сезонних інфекцій.

«Це справа безпеки харчових продуктів. В Україні варто провести серйозну освіту населення», – додав він.

Станом на зараз, за словами Супрун, в Україні немає людей, госпіталізованих із підозрою на ботулізм.

«Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, що буде використано для негайного лікування нових випадків», – зазначили у відомстві.

Вартість партії становить 2,5 мільйона гривень, її Україні надали як гуманітарну допомогу. Цієї партії вистачить для 25 людей. Ліки зберігатимуть на спецскладі МОЗ.

За словами Уляни Супрун, найбільшим джерелом зараження ботулізмом в Україні є риба, в'ялена в домашніх умовах. Серед факторів ризику також солона риба та рибні консерви.

Зазначимо, за три місяці в Україні зафіксували 62 випадки зараження ботулізмом, дев'ять людей померли.

Раніше Супрун заявила, що МОЗ планує закупити сироватку від ботулізму через міжнародні організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: