Чи були правопорушення під час видворення Саакашвілі?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

У діях представників Державної міграційної служби, які депортували Саакашвілі, є ознаки злочинів проти правосуддя. Прокуратура має розібратися в цьому.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Якщо вірити заяві генпрокурора, яка й досі розміщена на сайті ГПУ, слідство вбачає в діях Саакашвілі замах на сприяння учасникам злочинних організацій (ст. 256 ККУ) та фінансування дій із повалення державної влади (ст. 110 ККУ). Це злочини проти громадської та національної безпеки», – зазначила Маляр.

Вона уточнила, що реадмісія особи в цій ситуації нівелює принцип невідворотності покарання, оскільки такими діями Україна відмовляється від кримінального переслідування Саакашвілі.

«Такий акт підриває й без того мізерне відчуття захищеності з боку держави, яке жевріє в простих громадян, тому що держава добровільно відпускає на волю особу, яку підозрюють у злочинах проти всіх нас. Чи можемо ми після цього розраховувати на захист з боку правоохоронних та судових органів?», – додала експерт.

«Посадовці зважили (припустимо, що це не емоційний порив президента) й вирішили, що адміністративне порушення Саакашвілі може завдати більше шкоди нашій державі, ніж ті злочини, у скоєнні яких ще донедавна його підозрювала прокуратура», – продовжила вона.

Ігноруючи норми кримінального процесу та кримінального права, влада просто депортувала підозрюваного і все. Хоча законодавство встановлює протилежну ієрархію суспільної небезпечності протиправних діянь.

Юрист нагадала, що 26 січня апеляційний суд виніс рішення, застосувавши запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічні години.

«Саакашвілі тепер не зможе виконати це рішення суду з незалежних від нього причин. Таким чином, у діях представників Державної міграційної служби простежується перешкоджання виконанню рішення суду, що є злочином, передбаченим статтею 382 ККУ», – пояснила фахівець.

Крім того, 13 лютого Саакашвілі мали допитати в Святошинському райсуді Києва у справі розстрілу на Інститутській у лютому 2014 року, підкреслила вона.

«Його реадмісія унеможливлює надання ним свідчень у Святошинському райсуді Києва в справі «беркутівців». Тобто представники Державної міграційної служби перешкоджають приходу свідка до суду, що також є злочином проти правосуддя, передбаченим статтею 385 ККУ», – резюмувала Ганна Маляр.

«Слово і Діло» нагадує, минулого року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв, що організатори та керівники прориву кордону, під час якого в Україну зміг потрапити колишній голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Додамо, Міхеіла Саакашвілі підозрюють в отриманні коштів від олігарха-втікача Сергія Курченка. Як відомо, бізнесмен був оголошений у розшук за трьома статтями Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: