З чим пов’язане рекордне падіння індексу Dow Jones та чи будуть наслідки для України?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Падіння фондового індексу Dow Jones є наслідком того, що останні роки світова економіка була, образно кажучи, «перегріта», а зараз відбувається її природне охолодження.

Таку думку на сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Чому вона була перегріта? Спостерігалися високі темпи зростання американської економіки. Те саме й з економікою країн Єврозони, яка продемонструвала найвищі темпи зростання за останні 12 років. Крім цього, на «перегрів» економіки вплинуло різке падіння цін на газ та інші енергоносії. Тому й відбувається циклічний процес охолодження перегрітої економіки, після чого ситуація стабілізується», – пояснив економіст.

На його думку, нічого страшного не відбудеться, тим паче, що високими темпами розвиваються нові технології, альтернативна енергетика, високотехнологічні сфери, в тому числі й в Україні.

«Інвестори зараз перебувають у процесі переорієнтації на нові напрямки», – уточнив він.

Новак додав, що для української економіки ризиків через падіння індексу практично немає.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«Не думаю, що падіння індексу Dow Jones свідчить про прийдешню фінансову кризу. Після кризи 2008 року великі гравці зробили відповідні висновки й запровадили більш серйозні умови кредитування», – підкреслив експерт.

Крім того, українська економіка слабко інтегрована у світову, зазначив він.

«Занадто малі обсяги експорту та імпорту. Ще менші обсяги інвестицій і в Україну, і з України. Тому ми мало залежимо від процесів у світовій економіці. Однак я не виключаю, що керівництво НБУ може використовувати падіння індексу Dow Jones як аргументацію зниження курсу гривні. Хоча жодного зв'язку тут немає», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, 8 лютого індекс Dow Jones показав друге рекордне падіння в історії.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріаліза посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: