У Кабміні побачили зниження рівня тіньової економіки

Читать на русском
Міністерство економічного розвитку і торгівлі підрахувало, що рівень тіньової економіки знизився на 3 п. п. - до 33 відсотків за підсумками січня - вересня 2017 року.

За підсумками січня - вересня 2017 року, рівень тіньової економіки знизився до 33%, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Про це повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, пише «Слово і Діло» з посиланням на Українські новини.

Закони економіки: що потрібно Україні, щоб наздогнати ЄвропуОчільник Кабміну обіцяє досягти зростання економіки в 2018 році, а в Мінфіні очікують додаткових траншів від МВФ. Економічні показники України та подальші перспективи оцінили експерти.

За попередніми розрахунками міністерства, в січні - вересні 2017 року рівень тіньової економіки складав 33% від офіційного ВВП, що на 3 п. п. менше від показника 9 місяців 2016 року.

Детінізація економіки, за підсумками 9 місяців 2017 року, стала відображенням продовження процесів посткризової стабілізації економіки, для яких характерні підтримка помірних темпів зростання виробництва у відповідь на розширення як внутрішнього, так і зовнішнього попиту, збереження загалом курсової стабільності і помірних темпів інфляції, а також поліпшення очікувань бізнесу і населення.

У той же час, динаміка детінізації стримується невирішеними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому.

Це, зокрема, низька довіра до інститутів влади; збереження значних викликів стабільності фінансової системи країни; наявність непідконтрольних владі територій, утворених у ході військової агресії на території країни.

Показник рівня тіньової економіки, розрахований за методом збитковості підприємств, за підсумками 9 місяців 2017 року, склав 22% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 п. п. менше, ніж у відповідному періоді 2016 року.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно показав метод «витрати населення - роздрібний товарообіг» - 48% від обсягу офіційного ВВП.

У той же час, у порівнянні з показником 9 місяців 2016 року, він зменшився на 3 п. п., що обумовлено зростанням обсягу продажів населенню споживчих товарів у легальному секторі великими темпами (на 5,8%, в порівнянні з обсягом 9 місяців 2017 року), в порівнянні з обсягом скоригованих грошових витрат населення на придбання споживчих товарів ( «+» 3,8% відповідно).

Нагадаємо, Україна в 2017 році посіла 39 місце з 115 в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості.

Відзначимо,- в рейтингу інноваційних економік світу Innovation Index Україна опустилася на 46-е місце.

Рейтинг інноваційних економік: Україна втрачає позиціїУ рейтингу інноваційних економік світу Innovation Index Україна опустилася на 46 місце. Лідером рейтингу вже п'ятий рік поспіль залишається Південна Корея.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: