Англійську журналістку змусили залишити Крим

Читать на русском
Наданий журналістці адвокат рекомендував Роуч визнати провину, заплатити штраф і залишити Крим.

Англійська журналістка-фрілансер Маделайн Роуч, яка спеціалізується на висвітленні порушень прав людини на пострадянському просторі, була оштрафована Центральним районним судом Сімферополя й видворена за межі окупованого Криму.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», пише «Слово і Діло».

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Відзначається, що працівники правоохоронних органів затримали Роуч уранці 7 лютого в хостелі в Сімферополі, де вона зупинилася під час поїздки на півострів. Роуч звинуватили в журналістській діяльності на території Криму без акредитації російського Міністерства закордонних справ, а також у відсутності медичної страховки.

Наданий журналістці адвокат рекомендував Роуч визнати провину, заплатити штраф і залишити Крим. У суді Роуч наполягала на тому, що не виконувала редакційного завдання й приїхала до Криму, щоб познайомитися з героями своїх публікацій.

За інформацією поліцейських, вона зняла та переслала відео зустрічей із кримськотатарськими родинами політв'язнів за допомогою телефону.

Роуч припускає, що працівники правоохоронних органів встановили за нею спостереження й, напевно, відстежували її активність в інтернеті. Також поліцейські в суді заявляли про свідків, які розповіли про зустрічі з Роуч, однак назвати їх і допитати в суді відмовилися. На заяву Роуч про наявне в неї медичне страхування, яке вона оформляла для отримання російської візи, оперативники відповіли їй, що необхідна «спеціальна страховка для Криму». Журналістка була оштрафована на чотири тисячі рублів і залишила півострів того ж дня.

Ситуацію з журналісткою прокоментувала на своїй сторінці в Facebook перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. За її словами, Роуч не зверталася до Міністерства інформаційної політики з приводу дозволу на в'їзд до Криму.

«Англійська журналістка-фрілансер Маделайн Роуч, яку оштрафували в окупованому Криму, не зверталася до Мінінформу з приводу отримання відповідного дозволу в'їзду до Криму через територію материкової України», – написала вона.

Раніше президент Петро Порошенко розповів про затриманих у РФ, Криму та на Донбасі українців.

Відзначимо також, у Джанкої побили й затримали кримського татарина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: