У чому суть і чим важливий для України молитовний сніданок із Трампом

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Багато хто в Україні не зовсім правильно трактує захід, говорячи про те, що традицію проводити молитовний сніданок запровадив президент Ейзенгауер, щоб збирати гроші на благодійність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи молитовний сніданок із Трампом, участь у якому беруть і українські нардепи.

«Молитовні сніданки беруть витоки з початку заснування США, від батьків-федералістів. Перш за все вони служить не благодійним цілям, а цілям спілкування з парафіянами, з вірною частиною електорату», – констатував Мішин.

Якщо українців їде цього року близько трьох десятків, то росіян – понад півсотні, звернув увагу фахівець.

«Це говорить про те, що питання «великої угоди» кулуарно все-таки може обговорюватися. Для України є побоювання, що вплив може бути здійснений не через участь у ньому українських бізнесменів і політиків, а через той діалог, який може відбутися між американськими політиками та представниками країни-агресора», – зазначив експерт.

З іншого боку, за його словами, потрібно розуміти, що молитовний сніданок – це важлива частина американської політичної культури, й вважається, що ті, хто бере участь у заході, більш глибоко розуміють американців і, зокрема, протестантизм.

Делегація нардепів поїхала на молитовний сніданок до Вашингтона: реакція соцмережУ Вашингтоні сьогодні відбудеться традиційний молитовний сніданок. Відвідати цей захід зібралися й народні депутати, хоча пленарний тиждень Ради в самому розпалі.

«Сама участь наших представників у молитовному сніданку показує, що нарешті до наших політиків дійшло, що максимально використовувати лобістські структури США можна через протестантське лобі. Всі успіхи України, якщо проаналізувати, проходять не через демократів, республіканців, партії миру, війни або лобістів економічно-фінансового сектора, а саме через протестантське лобі», – пояснив фахівець.

Тому, ймовірно, що це нова можливість для України, додав експерт.

«Цю форму впливу, напевно, також хочуть використовувати», – резюмував Андрій Мішин.

Реакція соцмереж на молитовний сніданок з Трампом - в нашому огляді.

Відомо, що в заході візьме участь група українських політиків і посадовців, серед яких лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко та міністр освіти і науки Лілія Гриневич. У кулуарах говорять, що близько трьох десятків українських чиновників поїхали до США на захід.

Загалом у 2018 році в сніданку візьмуть участь понад 3,8 тисячі осіб, що представляють понад 130 країн і територій. За неофіційною інформацією, вхідний квиток коштуватиме близько 25 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: