«КримНаш»: легітимність терміну Путіна та наслідки санкцій

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

В принципі, вже оприлюднений «кремлівський список», який включає чиновників РФ, оточення Путіна, – це великий крок уперед.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи інформацію про те, що президент РФ Володимир Путін має намір поїхати до Криму, щоб проголосувати на одній із виборчих дільниць.

Санкції проти Путіна. Уроки історії

«Так, у кремлівському списку немає самого Путіна. Хоча були розмови про те, що є й якийсь закритий список, але в кожному разі, це питання психологічне. Суть у тому, що все оточення Путіна потрапило під удар, а особисто він – ні. І це вже спроба зіштовхнути Путіна з його оточенням», – зазначив Леонов.

У світі були прецеденти запровадження санкцій конкретно проти керівників держав, наприклад, Каддафі, нагадав експерт.

«Але тут питання в тому, що йдеться про президента ядерної держави», – уточнив він.

Світ знає безліч прикладів, продовжив політолог.

«Наприклад, коли Ганнібал вторгся до Риму й почав громити легіони, то вирішено було призначити диктатора, який змінив тактику, фактично розв'язав партизанську війну проти Ганнібала, й той почав програвати. Опісля з'явилася нова тактика Ганнібала. Він почав знищувати маєтки патриціїв, а землі диктатора не чіпав. У результаті вигнали диктатора», – додав Леонов.

У нашій історії сенс зрозумілий – коли втрат зазнають не всі, то починаються розбрід і хитання, акцентував експерт.

#КримНаш#

Є офіційні документи, які визнали РФ окупантом, констатував фахівець.

«Питання не лише в протестах України. Вони базуються на чітких міжнародних конвенціях, які мають враховуватися. На жаль, не завжди це працює в справі санкцій проти Криму. Доводиться буквально ловити на гарячому деякі європейські кампанії. Але є й позитив – у 2014-2015 роках, коли були відомості про порушення, то не було наслідків узагалі. Зараз ми бачимо, що це вже для самих компаній токсичне питання», – пояснив він.

На його переконання, наміри президента РФ голосувати в Криму – це спроба вчергове легітимізувати відторгнення Криму, тим більше, що було багато порушень навіть російського законодавства під час анексії.

«Є питання легітимності навіть із точки зору законодавства РФ. Відповідно до міжнародних норм, усе очевидно. Але Путін намагатиметься всіма можливими способами показати приналежність Криму РФ», – підкреслив експерт.

Легітимність російських виборів

На його думку, в проукраїнської коаліції в ЄС з'являється додаткова можливість для тиску на Росію, в тому числі й з приводу легітимності президентських виборів.

«Очевидно, на те, щоб не визнати Путіна президентом, більшість країн не підуть. Але, можливо, для нього вже не буде таких урочистих привітань, а це також дипломатичний сигнал», – наголосив політолог.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

На жаль, це тривала історія, й вирішуватися це питання має шляхом дипломатичного тиску, додав він.

«Скільки це триватиме, невідомо. Але будь-яка точка тиску на РФ – це великий плюс. Україні та союзникам потрібно використовувати будь-яку можливість, щоб показати світові нелегітимність і протизаконність того, що відбувається», – підкреслив фахівець.

Агресія РФ: помилки минулого – розплата за майбутнє

Якщо озирнутися назад, то Україна – перша держава, як мінімум у новому столітті, що змогла домогтися санкцій проти РФ, адже були Грузія, Придністров'я, Південна Осетія, Абхазія – все зійшло з рук, нагадав він.

«Це все пройшло практично без наслідків. Якби тоді була хоч якась реакція, то вони вже подумали б, що буде далі. Щонайменше нам вдалося довести, що за все доведеться платити. І РФ уже платить чималу ціну за свою агресію», – резюмував Олександр Леонов.

Детальніше про те, якою є позиція кандидатів на посаду президента РФ щодо Криму та Донбасу, – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: