У НБУ розповіли про трудову міграцію

Читать на русском
Додатковим ризиком активізації трудової міграції з України є збільшення кількості студентів, які здобувають освіту за кордоном, повідомили в Національному банку України.

Національний банк України відзначає ризик посилення найближчими роками міграційних процесів, у тому числі трудової міграції з України.

Про це повідомляється в оприлюдненому на веб-сайті НБУ інфляційному звіті за січень, пише «Слово і Діло».

Дискримінація українців за кордоном: як домогтися моральної компенсаціїАналітики «Слова і Діла» відстежили найгучніші випадки дискримінації українських заробітчан. Також ми дізналися в юриста, як діяти в таких випадках.

«Міграційні процеси можуть посилитися найближчими роками, зокрема до Польщі. Додатковим ризиком активізації трудової міграції з України є збільшення кількості студентів, які здобувають освіту за кордоном», – ідеться в документі.

НБУ при цьому зазначає, що за останні роки потоки українських мігрантів до Польщі істотно зросли на тлі зростання її економіки, спрощення правил працевлаштування, надання низки переваг і можливостей для українців, що мають карту поляка, а також спрощення перетину кордону через запровадження безвізового режиму з країнами ЄС.

Безробіття в Україні: динаміка за останній рікБезробіття в Україні за минулий рік порівняно з 2016 роком скоротилося. За даними Держстату, безробітними залишаються майже 355 тисяч українців.

Нацбанк також наводить дані Eurostat, згідно з якими 87% посвідок на проживання, які українці отримали в ЄС у 2016 році, були надані Польщею. Також, за даними Міністерства сім'ї, праці і соціальної політики Польщі, 95% усіх дозволів на працевлаштування, виданих країною в першому півріччі 2017 року, отримали українські громадяни.

Крім Польщі, українці найчастіше виїжджають на заробітки до Росії, Італії та Чехії. Водночас міграція до Росії останнім часом зменшилася, в тому числі через ускладнення міждержавних відносин.

Серед внутрішніх чинників, що підсилюють трудову міграцію, Нацбанк України відзначає військову агресію, макроекономічну кризу, погіршення добробуту домогосподарств, високий рівень молодіжного безробіття.

Раніше стало відомо, що українські заробітчани масово їдуть до Литви.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: