Якої дурості припустився Трамп під час звернення до Конгресу?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Потрібно розуміти, що будь-який виступ президента – це стратегічна річ, яка має показати світу, куди йде Америка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи перше щорічне звернення президента США Дональда Трампа до Конгресу, під час якого той публічно назвав РФ і Китай головними конкурентами.

«Проблема в тому, що нічого не змінилося, але Трамп через своє невміння бути дипломатом, нерозуміння тонкощів дипломатичної мови й значення своєї промови робить дурниці», – зазначив Горбенко.

Наприклад, якщо Буш заявляв, що головний ворог США – тероризм, то тим самим він говорив, що ми живемо в моноцентричному світі, в якому Америка головна й стежить за демократією в світі, додав він.

«Коли Обама говорив, що виклики США – це проблеми демократії, бідність і клімат, то ми бачимо такий самий моноцентричний світ», – уточнив політолог.

Трамп виходить і говорить прямо: наші основні виклики й конкуренти – РФ, Китай, тероризм. Тобто він надає сам велику преференцію Путіну. Коли Путін починав кримську авантюру, поліз до Сирії, він хотів лише одного – щоб Москву назвали центром світу. Трамп своєю промовою йому це дав.

Фактично, це дурість і неправда, тому що Росія не має такого великого світового значення, продовжив Горбенко.

«Однак при цьому Трамп це дав у своїй промові й сказав те, що хотів почути Путін. Те саме з Китаєм. Замість того, щоб будувати тривалі відносини, розуміючи всі побоювання, він відкрито називає Китай конкурентом. Це неправильно. Тероризм уже виступає третім узагалі», – підкреслив політолог.

Таким чином, зміщені світові акценти, нехай семантично, але це вже не велика Америка, а США, які поділилися світом із Китаєм та РФ і будуть із ними воювати, пояснив фахівець.

«Ніби вони рівноправні. І таких дурниць дуже багато», – констатував експерт.

На його думку, скоріш за все, це зроблено не спеціально – через недосвідченість Трампа в політиці.

«Ця недосвідченість не вперше завадила й заважатиме Америці стати світовим лідером. У цій ситуації це непрофесійний підхід політика, який опинився на дуже високій посаді й не знає, що робити», – наголосив політолог.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

Зрозуміло, що Китай становить небезпеку, й усі в США мають робити все, щоб відстояти власні інтереси, але в такій промові розставляються акценти.

«Були допущені серйозні помилки. Така промова висловлює тонкі семантичні структури, розставляє пріоритети в світі. Це може бути набагато більш значущим, ніж окремі військові кампанії. Це сигнал про зсув світових акцентів, відхід від того моноцентричного світу, про який говорили Буш та Обама», – резюмував Андрій Горбенко.

Раніше в Пентагоні включили Росію до списку країн-загроз для світу та США.

Як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з Путіним – у нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: