Що означає «кремлівський список» США для Росії та Путіна?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

«Кремлівський список» має ще пройти три комітети в Конгресі, а після цього може бути затверджений. Попередньо можна сказати, що такий крок США є позитивним для нас.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Мусієнко, оцінюючи «кремлівський список» санкцій США до якого увійшли російські мільярдери з оточення президента та представники держкомпаній.

«Дійсно, велике значення мають персональні санкції, але ще більш значущими, можливо навіть ключовими, видаються секторальні санкції, що стосуються безпосередньо компаній та юридичних осіб нафтогазової галузі», – зазначив Мусієнко.

Експерт нагадав, що коли затверджували закон про санкції проти РФ, Північної Кореї та Ірану, то ключова річ там полягала в тому, що США готові запроваджувати санкції саме щодо нафтової галузі в Росії.

«Очевидно, що це дуже болюче питання для РФ, оскільки саме ця галузь приносить значну частину доходів державі. Більшість чиновників та олігархів, наближених до оточення Путіна, якраз і займаються газом, нафтою, продажом природних ресурсів. Тому головне, шоб це було зроблено», – додав він.

У РФ відреагували на «кремлівську доповідь» СШАКремлівська доповідь США, на думку РФ, порушила всі принципи міжнародних відносин і зробила співробітництво з Росією практично неможливим.

Крім того, за його словами, важливим є намір США перешкодити будівництву другої гілки «Північного потоку» до Німеччину.

«З цього приводу ще будуть дискусії, оскільки Німеччина виступає проти, але, безумовно, для нас це буде дуже бажано», – пояснив фахівець.

На його думку, після остаточного затвердження «кремлівського списку» очевидно, що в російської еліти, олігархів та бізнесменів можуть початися серйозні проблеми з активами й бізнесом.

«Проте кардинально на позиції самого Путіна це навряд чи вплине. Скоріш за все, в Кремлі методами пропаганди використають це у звичній їм манері. На кшталт того, що РФ оточують самі лише вороги, США кидають виклик Росії, хочуть революції й прагнуть змістити Путіна», – підкреслив експерт.

Фактично, використовуватиметься така ж риторика, як і раніше, уточнив він.

«Тому навряд чи це серйозно вплине на самого Путіна. Тим більше там є КДБістська вертикаль, яка намагається тримати всіх олігархів під контролем. Уся вертикаль заточена на Путіна, а якщо хтось почне дуже сильно противитися, виступати й піде в опозицію, то дуже легко може повторити долю Ходорковського», – резюмував Олександр Мусієнко.

За попередніми даними, в документі містяться 210 імен – 114 високопосадовців і керівників держкомпаній, а також 96 олігархів.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав доповідь «прямою й очевидною спробою приурочити якісь дії до виборів так, щоб чинити на них вплив».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: