МОН спростувало скасування батьківських комітетів у школах

Читать на русском
Міністерство освіти і науки України заперечує скасування батьківських комітетів в школах - поки йде процес законодавчих змін для реформування правил їх створення і взаємодії зі школою.

Міністерство освіти і науки України заперечує скасування батьківських комітетів в школах - поки йде процес законодавчих змін для реформування правил їхнього створення і взаємодії зі школою.

«Дорогі друзі, будь ласка, перестаньте поширювати інформацію про те, що Міністерство освіти і науки України заборонило батьківські комітети», - написала міністр освіти на своїй сторінці у Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

У МОН зазначили, що відомство не має таких повноважень для скасування органів батьківського самоврядування в школах.

Що наобіцяли міністри Гройсмана в січніСкільки обіцянок встигли провалити міністри з початку року та які запевняння, пов’язані з грошима, виконали, читайте в дайджесті урядових обіцянок за січень 2018 року, що підготували аналітики «Слова і Діла».

Таке роз'яснення тонкощів законодавчих змін відомство Лілії Гриневич дало у відповідь на заяву, що МОН нібито скасувало наказ про діяльність батьківських комітетів у загальноосвітніх навчальних закладах. Відповідну заяву поширив засновник ГО Основи свідомості Віталій Фурманюк з посиланням на відповідь МОН.

«Накази, котрі втратили силу (№ 440 і 205), були складовою «старого законодавства» і за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов'язкових норм», - нагадали у Гриневич, підкресливши, що МОН не має повноважень для скасування батьківських комітетів.

Скільки в Україні залишилося шкіл та як голови ОДА будують нові навчальні закладиВ той час, як у селах масово закривають старі школи, до сучасних новобудов висувають підвищені вимоги – креативний внутрішній дизайн, зони відпочинку та інклюзивне навчання.

Однак, все ж зміни з цього питання зараз розробляються.

Зокрема, в новому Законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органів батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування).

У МОН уже пишуть необхідний закон і планують подати його на розгляд Верховної Ради протягом цього року.

«Однак сьогодні рішення про створення батьківських і/або учнівських комітетів (як органів управління установою) все ще приймає сам заклад на загальних зборах (конференції) трудового колективу», - йдеться в повідомленні.

Тому наявність (відсутність) відповідних органів не залежить від бажання батьків або учнів. Саме це повинен змінити новий закон.

Нагадаємо також, Гриневич розповіла, як зміниться оснащення шкіл.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: