Скільки в Україні залишилося шкіл та як голови ОДА будують нові навчальні заклади

Читать на русском

На початку навчального року Міністерство освіти повідомляло, що в Україні працюють 16 566 шкіл. Це на 162 навчальних заклади менше, ніж торік. У селах закриваються школи, де мало учнів, натомість створюються опорні школи, до яких учнів возять шкільними автобусами. В 2017/2018 навчальному році діють 338 опорних шкіл та 744 філії.

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що починаючи з 1991 року в усій країні припинили роботу близько 5 тисяч середніх загальноосвітніх навчальних закладів. Із 2013 року закрилися майже 1000 шкіл, натомість відкрили лише 34 нових навчальних заклади на всю країну.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що цього року в усій Україні будуть запущені в роботу понад 20 проектів будівництва нових шкіл.

«Ми маємо сьогодні понад 20 проектів будівництва нових шкіл, які цього року мають бути запущені на всій території України», – зазначив він.

За його словами, ці проекти співфінансуватимуться в тому числі й із Фонду регіонального розвитку.

Поки нові школи ще лише в проекті, старі потребують термінового ремонту. Влітку 2017 року міністр освіти Лілія Гріневич запевнила, що будуть відремонтовані 200 шкіл. Але в грудні «Слово і Діло» отримало листа від Міносвіти, де зазначалося, що насправді була відремонтована 51 школа.

Здебільшого, ремонт та будівництво нових закладів освіти, в тому числі шкіл, – це зона відповідальності місцевих органів влади. Які обіцянки щодо будівництва шкіл давали голови ОДА й що виконали, відстежили аналітики «Слова і Діла».

Найскладніша ситуація склалася на сході країни, де в результаті бойових дій були пошкоджені близько 700 шкіл, 89 з яких вдалося відновити за підтримки ООН.

Голова Донецької воєнно-цивільної адміністрації Павло Жебрівський не виконв обіцянку відкрити 6 опорних шкіл до кінця 2017 року. Наприкінці грудня минулого року нам повідомили в Донецькій ВЦА, що крім 4 оновлених опорних шкіл, які функціонують з 1 вересня, ще дві школи почнуть навчання з другого семестру 2017/2018 навчального року. Завершення всіх ремонтних робіт у 19 опорних школах заплановане на 2018 рік.

Загалом Жебрівський пообіцяв, що в 2018 році будуть відкриті 20 опорних шкіл.

Активно діє голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Спочатку він провалив обіцянку завершити будівництво школи в селі Белін у 2015 році. Але потім підкоригував плани й такі виконав іншу обіцянку про те, що ця нова школа в селі відкриється 2016 року. Крім того, ввели в дію нове приміщення для спортивного комплексу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Також Гунчик має намір у 2018 році завершити чотири довгобуди: відкрити школи в селах Вербка Ковельского району, Заброди Ратнівского району, Осівці Камень-Каширского району та Любохіни Старовижівского району.

Не дивлячись на обіцянку голови Тернопільської ОДА Степана Барни здати школу в Гориглядах в кінці вересня - на початку жовтня, основні будівельні роботи в приміщенні закінчили тільки в листопаді 2017. Зараз Барна планує закінчити будівництво Соколівської загально-освітньої школи.

Голова Житомирської ОДА Віктор Гундич виконав обіцяку до Нового року відкрити відремонтовану школу в Бердичівському районі й має намір наступного року відкрити 6 шкіл за програмою Нового освітнього простору. Зміст програми полягає в тому, щоб школа мала не лише нові утеплені стіни, зовнішній або внутрішній ремонт, а й транспортну доступність навчального закладу, якісні дороги, безпечні шкільні автобуси, сучасний і креативний внутрішній дизайн, зони відпочинку, інклюзивне навчання, бібліотеки.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що обіцяли добудувати голови ОДА та мери міст. Також Ляшко пообіцяв, що РПЛ збудує в Чабанах школу зі спорткомплексом та басейном.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: