Нова сесія ВР: чи вирішиться доля антикорупційного суду

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У Давосі президент повідомив, що з керівництвом МВФ досягнуті певні домовленості й нібито є готовність внести правки до документа. Але влада буде до останнього боротися, щоб максимально загальмувати створення суду в тій редакції, яку хоче бачити Захід.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Олексій Якубін, оцінюючи розвиток ситуації навколо антикорупційного суду з початком нової сесії парламенту.

«Буде внесений законопроект, також буде спроба за нього проголосувати в першому читанні, але далі почнуться дискусії й нескінченні правки. Потрібно розуміти, що влада в цьому питанні перебуває під тиском Заходу й водночас має свої інтереси, прив'язані до проблем 2019 року», – зазначив Якубін.

Влада розуміє, що на тлі політизації НАБУ та САП суд зможе виступати в ролі машини для селекції влади, уточнив він.

«Особливо, якщо там будуть прописані норми про те, що міжнародні інституції зможуть відкликати суддів, впливати на внутрішній регламент», – додав експерт.

Влада розуміє всю потенційну небезпеку появи органу, який зможе ухвалювати неконтрольовані рішення. Тому, незважаючи на всі заяви, будуть спроби максимально загальмувати процес.

«При цьому потрібно отримати транш. Хоча б у березні й хоча б один. Річ у тім, що в МВФ є така практика, що за півроку до виборів вони припиняють співпрацю з країною. Тому потрібно отримати хоча б один транш, а далі вже продовжувати обговорення», – пояснив політолог.

На його думку, для влади важливо отримати хоча б один транш, оскільки це розблокує фінансування з інших джерел.

«Зараз усі прив'язані до того, чи дасть МВФ грошей. Тому дебати навколо суду будуть одними з головних. Хоча б у першому читанні закон потрібно ухвалити», – підкреслив експерт.

За його словами, незважаючи на те, що президент говорить про готовність внести правки, він одночасно додає «якщо вони відповідають КУ».

«Тобто це означає, що в ключовому положенні про участь міжнародних експертів, які мають впливати на суд, є бажання все-таки їхні права обмежити. Влада чудово розуміє, що антикорупційний суд працюватиме під вибори 2019 року. Влада була б готова запустити його роботу, але вже після виборів або й узагалі наприкінці 2019 року», – резюмував Олексій Якубін.

Як писало «Слово і Діло», європейські політики сумніваються в тому, що антикорупційний суд вирішить усі проблеми з корупцією в Україні.

Президент Петро Порошенко назвав боротьбу з корупцією пріоритетом своєї президентської політики й готовий нести правки до законопроекту про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: