ОБСЄ на Донбасі: з чим пов'язані претензії та чому спостерігачі мають залишитися

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

ОБСЄ розпочала роботу в Україні в березні 2014 року, а вже в березні цього року термін дії мандата спливає. Отже, всі члени мають проголосувати «за», й тут питання зводиться до РФ.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Місія ОБСЄ в Україні. Чи є вигода для нашої країни» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Військовий фахівець звернув увагу, що за чотири роки зміни до мандата стосувалися лише кількості її учасників, та й то в бік збільшення.

«Станом на вересень 2017 року до склад місії ОБСЄ в Україні входять 1085 осіб. З них 616 осіб, у тому числі 529 чоловіків і 87 жінок, є спостерігачами. Більшість спостерігачів – 550 співробітників – зосереджені на сході країни, де займаються моніторингом поточної ситуації й складають відповідні звіти», – зазначив експерт.

Зокрема, про те, як сторони конфлікту дотримуються умов Мінських домовленостей, здійснюють відведення техніки та підтримують режим тиші, уточнив він.

«Функції розведення протиборчих сторін і встановлення миру в регіоні до обов'язків спостерігачів ОБСЄ не входять», – підкреслив журналіст.

Експерт нагадав, що за час роботи були різні претензії з приводу того, що в ОБСЄ не завжди помічають всі порушення та провокації з боку бойовиків або не конкретизують, що відбувається.

«У зв'язку з цим широкої популярності набув інтернет-мем «Іноді й ОБСЄ щось бачить», – навів приклад Попович.

За його словами, така «вибірковість» пов'язана з присутністю росіян у складі місії.

«Своїх спостерігачів до складу СММ ОБСЄ в Україні делегували 44 держави. Найбільше представництво станом на вересень 2017 року мали США – 59 осіб, Велика Британія – 46 і Росія – 36 фахівців», – констатував він.

Журналіст уточнив, що склад місії ОБСЄ був розширений саме за рахунок представників РФ, Білорусі та Сербії.

Присутність росіян у складі ОБСЄ, скоріш за все, стане головною проблемою під час вирішення питання про продовження мандата місії на Донбасі.

Посилаючись на заяву нардепа від БПП Олександра Бригинця, він зазначив, що після підписання закону про реінтеграцію участь росіян у складі місії неможлива, отже, в самій ОБСЄ може бути проблема з РФ, яка влаштує істерику, якщо її представників не пускатимуть в Україну.

«З іншого боку, якщо ОБСЄ не продовжить роботу, то проблеми будуть в України. Наприклад, бойовики можуть відчути себе взагалі вільними в своїх діях», – додав Попович.

Крім того, на його думку, присутність місії допомагає Україні ефективніше протистояти в інформаційній війні проти РФ.

Чотири роки ОБСЄ на Донбасі: місія здійсненна?В ОБСЄ повідомили про те, що термін дії місії на території країни закінчується в березні 2018 року. Чи залишиться ОБСЄ на Донбасі та наскільки ефективно виконує свої завдання, міркували фахівці.

Він пояснив, що альтернативним варіантом могла б стати поява миротворців на Донбасі.

«Але переговорний процес із цього приводу триває й до появи миротворців в Україні може пройти багато часу. Навіть якщо й досягнуть домовленості, то на технічну підготовку введення миротворців потрібно близько півроку», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Місія ОБСЄ в Україні. Чи є вигода для нашої країни».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: