Кива, Каплін чи Устенко: кому дістанеться Соцпартія України?

Читать на русском
Три претенденти на місце голови СПУ розкидаються гучними заявами, звинувачуючи один одного в захопленні партії. При цьому ніхто з них не показує статут СПУ та інші документи.

Не виключено, що найближчим часом в Україні з'являться відразу три Соцпартії. Бійка за дещо підзабутий бренд почалася ще влітку, але зараз розгорілася з новою силою серед трьох претендентів: «старого» голови СПУ Устенка, «самопроголошеного» Капліна та «загарбника» Киви.

Ілля Кива стверджує, що заяви Петра Устенка про рейдерське захоплення партії не мають жодної юридичної сили. Своєю чергою нардеп Сергій Каплін, який стверджує, що саме він очолює СПУ, свого часу заявляв, що «партія виграла Вищий адмінсуд і вигнала з керівництва банду Авакова й Петренка, попрощавшись із крайнім незаконним керівником СПУ Устенком».

«Слово і Діло» вирішило розібратися, кому ж з юридичної точки зору все-таки належить партія та наскільки законною є зміна керівництва СПУ, про що ми розпитали адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

«По суті, відразу три політики претендують на керівництво СПУ й, скоріш за все, органи управління наразі щонайменше «роздвоїлися». Претенденти на «булаву» розкидаються взаємними гучними звинуваченнями, але при цьому ніхто з них не поспішає показувати документи, на підставі яких можна було б скласти уявлення, хто ж правий з юридичної точки зору. У відкритому доступі немає навіть статуту СПУ», – зазначив юрист.

СПУ – смішна партія України. Хто стоїть за КивоюВи теж не зрозуміли, що це було? За які такі заслуги Киву призначили головою СПУ? Ми теж здивувалися. І попросили Максима Кречетова розібратися. З ним можна не погоджуватися, сперечатися, але почитати та поміркувати про його припущення варто.

З огляду на той факт, що влітку Мін'юст зареєстрував Ківу головою СПУ, про що свидчать дані на сайті Єдиного реєстру громадських формувань, залишається загадкою, чи вносилися ці зміни до статуту та чи передавалася печатка новому керівництву. Питань більше, ніж відповідей, оскільки діяльність будь-якої партії багато в чому регламентується внутрішніми рішеннями й документами.

«З юридичної точки зору, юрособа вважається дієздатною, якщо про неї є відомості в державному реєстрі, веденням якого займається Мін'юст. Щодо СПУ, то на сайті Мін'юсту в держреестрі громадських формувань СПУ очолює Кива І. В.», – підкреслив Дубов.

Мабуть, Мін'юсту доведеться розбиратися в цій заплутаній справі.

«Якщо в партії відбуваються будь-які зміни в політраді або змінюється голова партії, то Мін'юст має вивчити зареєстрований статут. Якщо вносяться зміни до документів, що стосуються посадових осіб, то вони перевіряються на відповідність статуту. Також перевіряються такі формальності, як наявність усіх необхідних підписів, дотримання внутрішніх процедур», – пояснив юрист.

Ілля КиваНародний депутат України

Але через те, що внутрішніх документів немає у відкритому доступі, говорити про те, хто з трьох «голів» СПУ правий з юридичної точки зору, досить складно.

Раніше «Слово і Діло» писало про те, що Іллю Киву позбавили статусу голови Соціалістичної партії України й виключили з лав на засіданні політради СПУ. Також ми повідомляли, що нардеп Каплін захопив Мін'юст і вимагав, щоб його зареєстрували головою СПУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: