Що українські політики обіцяють зробити для переселенців

Читать на русском
В Україні зареєстровано майже 1,5 мільйона переселенців. Слово і Діло аналізувало, які обіцянки їм дають політики.

Станом на кінець грудня в Україні зареєстровані 1 мільйон 493 тисячі 644 внутрішньо переміщених осіб. Ці люди зіткнулися з багатьма проблемами: їм ніде жити, складно знайти роботу, вони не можуть елементарно проголосувати на виборах. Завдання влади всіх рівнів – забезпечити їм гідні умови для життя та соціальний захист. «Слово і Діло» аналізувало, що українські політики обіцяють переселенцям.

Для того, щоб вчасно забезпечити всіх переселенців соціальними виплатами, в Україні минулого року був створений інформаційний реєстр даних про внутрішньо переміщених осіб. Відповідна обіцянка була зафіксована в програмі діяльності Кабінету міністрів України. В січні 2017 року, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, в електронній базі були враховані 1,6 мільйона осіб.

Перша проблема, з якою стикаються переселенці, – це відсутність житла. В Одеській області для вирішення цього питання мають намір збудувати центри соціального житла для переселенців та інших незахищених верств населення. Таку обіцянку давав голова обладміністрації Максим Степанов.

Трохи затягнувся намір мера Кропивницького розробити програму будівництва соціального житла для молодих сімей та переселенців. Андрій Райкович обіцяв це ще в 2015 році, балотуючись на посаду мера. У жовтні 2017 року «Слову і Ділу» в міськраді повідомили, що на вулиці Генерала Жданова завершують будівництво довгобуду, розподіляти квартири в якому будуть згідно з чинним законодавством. Тим часом у Кіровоградській області в 2017 році завершилася реалізація проекту з будівництва гуртожитку для переселенців. Як і обіцяв голова ОДА Сергій Кузьменко, задум був реалізований у рамках проекту «Побудуємо майбутнє разом» за підтримки Європейського Союзу.

У Рубіжному Луганської області 107 сімей переселенців отримають житло не раніше ніж улітку 2018 року. Хоча голова обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз обіцяв, що будівництво дев'ятиповерхового житлового будинку для переміщених осіб завершиться до кінця 2017 року.

Наприкінці березня 2015 року уряд, згідно з обіцянкою Павла Розенка, ухвалив постанову, що дозволяє продовжити термін виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.

Соціальним захистом переселенців стурбований також Андрій Рева. В 2016 році він заявив про намір відвідати райони з найбільшою чисельністю внутрішньо переміщених осіб для перевірки виконання норм, спрямованих на соціальний захист. Свою поїздку міністр розпочав із Донецької області.

«Опозиційний блок» у передвиборчій програмі обіцяв домагатися надання матеріальної державної компенсації сім'ям, які втратили житло в зоні антитерористичної операції. Фракція зареєструвала в Раді відповідні законопроекти: «Про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких були пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції», «Про відшкодування збитків, завданих житла населення в результаті проведення антитерористичної операції», «Про відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом» «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок про ведення антитерористичної операції».

Іншу обіцянку щодо переселенців «Опозиційний блок» провалив. Голова фракції Юрій Бойко минулого року обіцяв, що «Опоблок» не голосуватиме, поки в парламенті не розглянуть законопроекти щодо захисту вимушених переселенців. Однак пізніше на пленарному засіданні 4 народних депутати з фракції – Михайло Папієв, Сергій Дунаєв, Олександр Нечаєв і Микола Скорик – проголосували за законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо вдосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального судочинства)».

Минулого року народний депутат і президент Федерації футболу України Андрій Павелко пообіцяв, що на базі нової Федерації футболу Криму, офіс якої сьогодні розташований у Херсонській області, буде збудована футбольна академія для дітей-переселенців.

До речі, внутрішньо переміщені особи досі не мають права голосувати на виборах. Хоча в 2015 році президент України Петро Порошенко обіцяв надати відповідну можливість, але необхідний для цього законопроект ухвалений не був.

Нагадаємо, «Слово і Діло» відстежило динаміку змін у міграції населення з окупованих територій України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: