Як змінилася динаміка міграції населення з окупованих територій України

Читать на русском

Війна на Донбасі йде вже чотири роки, стільки ж окупований Росією півострів Крим. Рятуючись від обстрілів, руйнувань і переслідувань, сотні тисяч українців були змушені залишити свої домівки. «Слово і Діло» відстежило динаміку змін у міграції населення з окупованих територій України.

Станом на кінець грудня в Україні зареєстровано майже 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з окупованих територій. Це майже на 5,5 тисяч більше, ніж у листопаді. Найбільше переселенців і досі мешкають у Донецькій області – 541 тисяча 37 осіб (порівняно з листопадом кількість зросла більш ніж на 4,5 тисячі). На другому місці залишається Луганська область – 269 тисяч 639 переселенців, на третьому – Харківська (121 тисяча 548 ВПЛ). При цьому в Харківській області порівняно з листопадом кількість переселенців зменшилася.

В Україні стартувала програма доступного житла для переселенців та учасників АТОВетерани АТО та вимушені переселенці отримали можливість вирішити проблему житла за допомогою пільг від держави.

Майже 160 тисяч переселенців зареєстровані в Києві, й ця цифра лише зростає (+1,3 тисячі порівняно з листопадом). Порівняно з попереднім місяцем значно зросла кількість внутрішньо переміщених осіб у Київській області, а ось в Одеській, Кіровоградській і Полтавській областях, навпаки, зменшилася.

Загалом із початку 2017 року кількість переселенців в Україні знизилася на 156 тисяч 874 особи. Відповідно, скоротилася й сума матеріальної допомоги, яка надається для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг. У 2016 році на це було виділено 229,6 мільйона гривень, а в 2017-му – 218,9 мільйона гривень.

Цікаво, що в Донецькій області сума виплат зросла до 56,3 мільйона гривень, зросла також у Дніпропетровській – до 18,6 мільйона гривень, Київській – до 16,1 мільйона гривень та Івано-Франківській областях – до 1,5 мільйона гривень. В інших регіонах України, в тому числі й у столиці, сума матеріальних виплат для переселенців знизилася (в Чернівецькій області залишилася без змін).

Детальніше – на інфографіках.

Раніше Кабінет міністрів України змінив порядок надання допомоги переселенцям.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що внутрішньо переміщені особи, які реально проживають на окупованій території й раз на два місяці відмічаються на підконтрольній території, не повинні мати статусу переселенців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: