Вироки виносять «трійками»: стало відомо про порушення прав воїнів АТО

Читать на русском
Військова прокуратура та суди Донецької та Луганської областей виносять вироки  військовослужбовцям із численними порушеннями.

Військова прокуратура та суди Донецької та Луганської областей виносять вироки військовослужбовцям із численними порушеннями.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції «Самопомочі», член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Тарас Пастух.

Карта АТО: ситуація на сході України станом на 26 січняСитуація на сході країни станом станом на 06:00 26 січня 2017 за даними РНБО України, прес-центру АТО, Міноборони, журналістів і волонтерів.

Упередженість пояснюється тим, що багато суддів та прокурорів, які розглядають справи українських військовослужбовців, раніше виїхали з регіонів, підконтрольних бойовикам.

«Існує дуже велика проблема з військовою прокуратурою та судами Луганської та Донецької областей. Там вироки виносяться трійками, за одне засідання. Будь-які клопотання відхиляються, є маса процедурних порушень. Судді на прохання військової прокуратури переводять слухання в закритий режим, немає можливості залучати ЗМІ та громадськість», – пояснив Пастух.

Він додав, що депутати розробили законопроект, який у таких випадках дозволяє змінювати територіальну підсудність. Але юристи знайшли в проекті шпаринки, які дозволили б прокуратурі й надалі передавати справи до судів Донецької та Луганської областей.

Наприклад, прокуратура може розпочати провадження за фактом мародерства, а потім додати, що під час цього діяння військовослужбовець ще й застрелив людину: «Таким чином, вдається обійти територіальну підслідність і справа знову розглядається в Донецькій та Луганській обласях».

За його словами, значна кількість справ стосується порядку використання зброї військовослужбовцями. Народний депутат підкреслив, що ухвалений парламентом закон про реінтеграцію Донбасу не вирішує питання. «Так, у законі з’являється норма, що учасники операції за крайньої необхідності можуть використовувати зброю. Але хто буде визначати цю необхідність? Чим вона відрізняється від теперішніх правил застосування зброї?», – сказав Пастух.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», на сьогодні перебувають під слідством або вже отримали вироки більш ніж 200 військовослужбовців ЗСУ. Великою проблемою є порядок застосування солдатами зброї, який прокуратурою та судами трактується за законами мирного часу.

Також у парламенті зареєстрований законопроект, який може дозволити українським судам розглядати кримінальні справи проти осіб, що перебувають на окупованій території.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: