Судитимуть скрізь: депутати хочуть розширити можливості для покарання бойовиків

Читать на русском
В парламенті зареєстровано законопроект, який знімає територіальні обмеження для переслідування ватажків бойовиків у судовому порядку.

Верховна Рада хоче дозволити українським судам розглядати кримінальні справи, порушені проти осіб, що перебувають на окупованій території.

Про це йдеться у відповідному проекті закону, щодо зміни територіальної підсудності в окремих кримінальних провадженнях в умовах агресії РФ.

Рада схвалила реінтеграцію Донбасу: як депутати голосували за законопроектЗаконопроект про реінтеграцію Донбасу сьогодні був ухвалений Верховною Радою. Слово і Діло розбиралося, як голосували нардепи.

Як нагадав «Слову і Ділу» один з авторів законопроекту, народний депутат фракції «Народний фронт», Дмитро Тимчук, згідно чинного українського законодавства, справи про злочині мають розглядати суди, розташовані на території, де ці злочини було скоєно.

«Таким чином у нас сьогодні є проблема: якщо прокуратура чи СБУ можуть порушувати кримінальні провадження щодо злочинів, скоєних на непідконтрольній території, то суди, які розташовані наприклад в Києві чи в Дніпрі, юридично не мають права розглядати ці справи. Тобто виникає питання, щодо правомірності передачі справ до судів, які розташовані поза місцем скоєння злочину», - зазначив Тимчук.

Реінтеграція Донбасу: позиція «Батьківщини» та висновки за підсумками голосуванняСлово і Діло з’ясувало, що свої голоси за реінтеграцію віддали 280 нардепів, 36 – виступили проти, 2 – утрималися. При цьому депутати від Батьківщини фактично проігнорували голосування. Оцінили ситуацію експерти.

За словами народного депутата, законопроект покликаний вирішити цю проблему, дозволяючи розглядати подібні справи будь-яким українським судом.

«Ми знаємо, що є кримінальні справи проти ватажків бойовиків. Для того щоб мати всі правові підстави передавати їх у суд тут, а не там, власне, написано цей законопроект. Після його ухвалення, злочинці, що перебувають на непідконтрольних територіях, не зможуть апелювати якось дистанційно, наприклад через адвокатів, що їх судять неправомірно», - пояснив народний депутат.

Як вже повідомляло «Слово і Діло», ухвалення Верховною Радою закону, щодо реінтеграції Донбасу, дозволить Україні виграти судові позови проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: