«Мобілізація» в ОРДЛО: чому активізувалися бойовики

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

На окупованих територіях Донбасу почалася «мобілізація» населення. Місцевим жителям розсилають повістки до військкоматів, а на стінах адміністративних будівель вивішуються листівки, які пояснюють, що «мобілізація» проводиться в зв'язку із загостренням у зоні бойових дій і можливим широкомасштабним наступом ЗСУ. Чого ж чекати насправді?

Свідоцтва про початок «мобілізації» на території ОРДЛО з'явилися в середині січня в соціальних мережах. Жителі незаконної «ДНР» публікували повістки, які приходили чоловікам, із пропозиціями з'явитися до військкомату.

Ватажки самопроголошених ДНР і ЛНР намагаються заповнити величезний некомплект людей у своїх збройних формуваннях.

Відповідні повідомлення надходили й працівникам шахт. Серед іншого, працівники ДП «Макіїввугілля» повідомили, що під приводом проведення «масштабних навчань» тривалістю не менш ніж тиждень, людям наказали з'явитися спочатку на медогляд, а потім – із речами до військкомату.

Працівники шахти «Калинівська-Східна» (також належить до ДП «Макіїввугілля») розповіли, що після медогляду, який, безумовно, пройшли всі, призовників зобов'язали наступного ранку з'явитися до військкомату з речами. Причому на медогляд пропонувалося з'явитися 24 січня, а до військкомату – вже 25-го. Повістки спрацівникам шахти видавалися прямо на виїзді з підприємства.

Серед речей, які слід було взяти із собою на збори, називалися документи (паспорт, посвідчення водія, якщо є), сухий пайок на перший час, а також медична карта, туалетні приналежності, кілька комплектів речей, нижня білизна та нитки з голками. Учасникам майбутніх навчань навіть обіцяли фінансову компенсацію в розмірі 500 рублів (близько 250 гривень) на день.

Крім цього, на адміністративних будівлях незаконної «ДНР» почали з'являтися листівки, де це прямо називається «мобілізацією». В листівках пояснювалося, що після виходу російських офіцерів зі складу СЦКК ситуація на Донбасі загострилася. «У березні очікується широкомасштабний наступ ЗСУ, в зв'язку з чим республіка починає загальну мобілізацію», – йдеться в листівках.

Там же зазначається, що «мобілізація» стосується людей віком від 16 до 55 років, «незалежно від релігійних поглядів і навчального процесу». Також будуть призвані й жінки-медики. Мобілізовані пройдуть «тижневу підготовку на передовій», отримуватимуть зарплату в розмірі 15 тисяч рубів (близько 7,5 тисяч гривень для «рядового складу»), а також користуватися «соціальними пільгами», включаючи «спрощену процедуру отримання громадянства РФ».

Ватажки самопроголошених ДНР і ЛНР намагаються заповнити величезний некомплект людей у своїх збройних формуваннях.

Схожі заходи проводяться й на території незаконної «ЛНР», щоправда, тут їх називають «перевіркою чисельності чоловічого населення для можливої ​​мобілізації до лав «збройних сил». Чи потрібно говорити про те, що жителі окупованих районів не в захваті від подій, що відбуваються. Вони звинувачують росіян у тому, що ті «звикли стояти за спинами мирних громадян», й обурені тим фактом, що на збори призивають шістнадцятирічних молодиків.

Військові приготування на території ОРДЛО пояснюються спробою заповнити величезний некомплект особового складу в обох «армійських корпусах» незаконних «республік», який, за даними групи «Інформаційний спротив», в окремих випадках досягає 70%. Деякі ж підрозділи взагалі існують лише на папері. При цьому бойовики дійсно можуть побоюватися активних дій з боку ЗСУ на тлі ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу й передачі в розпорядження ЗСУ американської зброї.

Водночас березень – не найкращий місяць для початку великих наступальних дій через можливе весняне бездоріжжя, яке сковує переміщення військ і перешкоджає активному використанню бронетехніки. Варто також відзначити, що широкомасштабні бойові дії на Донбасі зараз невигідні ані Україні, ані Росії. Зокрема, українська сторона зараз веде активні переговори про введення на Донбас миротворчого контингенту, а Росія стоїть на порозі президентських виборів, запланованих на 18 березня.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: