Стало відомо, скільки воїнів АТО засуджено за неправомірне використання зброї

Читать на русском
Справи проти військовослужбовців трактуються так, що в більшості випадків вони не мали права застосовувати зброю проти ворога.

На сьогодні розслідуються чи передані до судів понад 200 справ щодо дій військовослужбовців Збройних сил України в зоні АТО. Найбільша проблема в тому, що ці справи розглядають суди Донецької та Луганської областей, які часто діють упереджено.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції «Самопомочі», член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оброни Тарас Пастух.

«Величезна проблема сьогодні – застосування Збройних сил. Раніше я їздив до військових частин сходу, а тепер мушу їздити до в'язниць сходу. За моїми даними, й вони частково підтверджені Міноборони, на сьогодні під слідством або вже отримали вироки більш ніж 200 військовослужбовців ЗСУ. Я говорю лише про військових, які були мобілізовані або служили за контрактом у Збройних силах», – підкреслив Пастух.

За словами нардепа, українська військова прокуратура трактує справи так, що в більшості випадків військові не мали права застосовувати зброю, тому що тому чи іншому військовослужбовцю персонально не загрожувала небезпека.

«Таким чином, хлопці отримують 115-ту статтю «Умисне вбивство», фактично за законами мирного часу», – наголосив Пастух.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», одним із прикладів звинувачення військовослужбовця в застосуванні зброї за законами мирного часу є справа прикордонника Сергія Колмогорова, який був засуджений на 13 років. Згодом Колмогоров був звільнений із-під варти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: