В ООН звернули увагу на дискримінацію в Україні переселенців із зони АТО

Читать на русском
У звіті Управління ООН у справах біженців ідеться, що близько 1,5 мільйона переселенців з Донбасу зіткнулися з бідністю й дискримінацією.
Фото з відкритих джерел

За інформацією Управління у справах біженців Організації Об'єднаних Націй, близько 1,5 млн переселенців з Донбасу як і раніше зазнають позбавлень через неможливість знайти прийнятну роботу, житло, а також через прив'язку соцвиплат до місця реєстрації.

Про це йдеться в звіті УВКБ ООН, пише «Слово і Діло».

Особливо вразливими в ООН називають 50 тис. внутрішніх переселенців з інвалідністю. Їм дуже часто доводиться стикатися з труднощами й дискримінацією.

Також, за даними організації, 586 тис. громадян України, які проживають у зоні конфлікту, позбавлені можливості отримувати пенсії та соціальні виплати з огляду на те, що вони не пройшли запроваджену урядом реєстрацію на підконтрольній Києву території. В УБКБ ООН закликають владу країни забезпечити можливість отримання виплат незалежно від їхнього фактичного місця проживання.

Довідка переселенця зв'язує по руках і ногах – волонтерВолонтер Леся Литвинова розповідає про проблеми, з якими стикаються переселенці з окупованих територій.

Крім того, існує проблема поганої організації перетину лінії зіткнення, кажуть в Управлінні у справах біженців.

«Людям доводиться вистоювати довгі черги на блокпостах за повної відсутності будь-яких послуг. Їм ніде взяти питну воду, немає даху над головою на випадок поганої погоди і немає доступу до медичної допомоги», – зазначає представник УВКБ Адрій Махесіч.

В організації зазначають, що в результаті бойових дій на сході України були пошкоджені близько 700 шкіл, 89 із яких вдалося відновити за підтримки УВКБ ООН. Ремонту потребують і близько 10 тис. житлових будинків.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, в Україні налічується 1,58 млн внутрішніх переселенців. 9 серпня в Кабінеті міністрів пішли їм назустріч, скасувавши обов'язковий штамп про реєстрацію місця проживання в довідці про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: