Завищені тарифи для населення: хто винен та чи є варіанти зниження цін на газ

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Механізм зниження ціни на газ за ​​рахунок власного видобутку є, але в нашій країні це не працює. Річ у тім, що в нас є прив'язка до європейського хабу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи ситуацію з високими тарифами та заяву голови НАК «Нафтогаз» про те, що власний видобуток може знизити ціну на газ для населення.

«В Україні незалежно від джерела походження газу, чи то газ внутрішнього видобутку, чи імпортований, він усе одно рахується за індикативом, в основі якого лежать котирування в європейському хабі NCG. Тому скільки б ми не видобували газу, доти, доки ми будемо його імпортувати, що для нас неминуче, тому що промисловість споживатиме, нічого не зміниться. Поки в нас діятиме імпортозалежний ринок, діятиме й принцип формульного ціноутворення імпортного паритету», – зазначив Землянський.

Така ситуація буде доти, доки не будуть ухвалені якісь нові рішення, оскільки можливості й варіанти є, уточнив він.

«Є різні схеми. Наприклад, можна робити мікс ціни. Можна брати перехідний період, зберігаючи прихильність до імпортного паритету, але говорити, що протягом перехідного періоду, поки економіка не відновиться й доходи населення не відповідатимуть рівню тарифів, ми будемо йти за принципом змішаної ціни. Тобто ціни для населення відрізнятимуться від цін для промисловості, єдиної ціни на ринку не буде», – пояснив фахівець.

На його думку, це може бути варіантом, щоб вийти із ситуації, в якій ми опинилися.

«Високі тарифи в Україні – це результат Угоди про асоціацію з ЄС. Це пряма прив'язка. Ми взяли на себе зобов'язання перед європейським енергоспівтовариством. Ми взяли зобов'язання встановити паритет цін. Тобто, щоб ціни для населення та промисловості не відрізнялися», – підкреслив експерт.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Він додав, що відповідно до зобов'язань, не має бути перехресного субсидування.

«Це умови асоціації. В подальшому ці умови закріпили в меморандумі з МВФ у вигляді зобов'язань, які взяла на себе Україна перед МВФ. Це не вимоги МВФ до України, як часто у нас перекручують. МВФ просто вимагає виконати зобов'язання», – резюмував Валентин Землянський.

Раніше повідомлялося, що з квітня 2018 року ціна на газ для українців може зрости відразу на 20%.

За даними «Слова і Діла», взимку минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: