Війна на Донбасі: чи піде РФ на ескалацію та чи зможуть ЗСУ дати відсіч

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Цілком імовірно, що бойовики можуть перейти в наступ, але на окремій ділянці фронту. Масштабний наступ у контексті президентських виборів у РФ зараз навряд чи можливий. Невідомо, у що виллється для Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву ОБСЄ про підготовку сторін до ескалації.

«Можливо, будуть локальні спроби активізації бойових дій, не виключені спроби зайняти нові позиції, зміцнити наявні, що розташовані в сірій зоні», – зазначив Дяденко.

Крім того, Україна отримає американське озброєння, хоча це й демонстративний жест, але важливий, додав експерт.

«Це був демонстративний жест, оскільки РФ не йшла на жодні компроміси щодо врегулювання конфлікту. Тому зараз загострення конфлікту Росія навряд чи проводитиме», – уточнив він.

У кожному разі, для для внутрішньої політики РФ цей факт, можливо, й використовуватиметься в контексті нагнітання ситуації на Донбасі, але якісь дії малоймовірні, припустив політолог.

Він наголосив, що навіть у разі загострення ситуації українська армія може дати відсіч. На його думку, зараз ЗСУ мають бойовий досвід, армія стала набагато сильнішою, більш зібраною та організованою.

«Повстання» на Донбасі: в АТО повідомили про вихід бойовиків з-під контролю ватажківБойовики на Донбасі не можуть вирішити, чи потрібно їм воювати з українською армією чи ні. Військові припускають, що з Горлівки могла бути виведена частина російських офіцерів.

«Якщо буде проведена локальна ескалація силами «Л/ДНР» і «відпускників», то Україна зможе дати сильну відсіч, а, можливо, навіть і перейти в наступ, якщо знадобиться», – пояснив експерт.

«З іншого боку, потрібно розуміти, що якщо це повномасштабна війна й у РФ вирішать вводити додатковий контингент, то все вже залежатиме від розкладу сил. Звичайно, російська армія залишається набагато сильнішою за українську, утримувати довгий час наступ буде складно, але такий варіант розвитку подій є малоймовірним», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше повідомлялося, що бойовики підводять техніку до підконтрольних Україні населених пунктів.

Як повідомляло «Слово і Діло», Світовий конгрес українців просить міжнародну спільноту посилити захист прав жителів зони конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: