Монетизація субсидій: чи стимулює це українців заощаджувати

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Передусім слід розуміти, що саме це за монетизація. На цьому етапі механізм для заощадження енергоресурсів не передбачений.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи старт першого етапу монетизації субсидій.

«Монетизація передбачає відкриття в Держказначействі віртуальних рахунків фізичних осіб, а також створення прозорої для Мінфіну процедури перетікання грошей із державного бюджету до постачальника комунальних послуг. Яким чином це вплине на ефективність використання чи заощадження енергоресурсів конкретного домогосподарства, поки не зовсім зрозуміло», – зазначила Третьякова.

На цьому етапі монетизації створення механізму, який би стимулював домогосподарства до економії комунальних витрат, немає, підкреслила вона.

Експерт уточнила, що цей етап монетизації дозволяє Мінфіну просто більш прозоро бачити схему проходження коштів, які в більшості йдуть як залік.

Розенко та субсидії: віце-прем’єр двічі зірвав терміни монетизаціїГосподарства, що заощадили на опаленні минулого сезону, максимум до 15 листопада мали отримати грошову компенсацію. Але отримали її не всі.

«Наприклад, «Нафтогаз» не сплачує податки, натомість є залік. Субсидії, які мають іти з держбюджету, бюджет не отримує сплачені податки за користування ресурсом, таким чином схлопується ця схема, але Мінфін не бачив процедури, як це нараховується фізичним особам, як йде через ОСББ, ЖЕКи й до постачальника. Прозорості не було. Наразі вона передбачена, але на цій стадії не призведе до заощадження», – пояснила фахівець.

За її словами, для того, щоб домогосподарства почали економити, потрібна монетизація при видачі фізособам.

«Для економії потрібно запровадити так звані тести на нужденність і не фінансувати, не субсидувати домогосподарства, спроможні за рахунок пасивних доходів отримувати ресурс для фінансування своїх домівок», – резюмувала Галина Третьякова.

Додамо, ще два роки тому віце-прем’єр-міністр Павло Розенко переконував, що субсидії можна буде монетизувати або вкласти в програму з енергозбереження в 2017 році.

Детальніше про новий закон про ЖКП та заборгованість українців за комуналку – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: