Розенко та субсидії: віце-прем’єр двічі зірвав терміни монетизації

Читать на русском
Господарства, що заощадили на опаленні минулого сезону, максимум до 15 листопада мали отримати грошову компенсацію. Але отримали її не всі.
Павло РозенкоФото з відкритих джерел

Кабінет міністрів не встигає вчасно виплатити монетизовані пільги всім родинам, які заощадили на опаленні минулого опалювального сезону.

За планами, які ще в серпні озвучував віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, до початку осені кошти мали отримати всі сім’ї, нагадує «Слово і Діло».

«Як належить, згідно з постановою Кабінету міністрів України, до 1 вересня всі 2 мільйони українських родин, які мають право на монетизовану виплату, ці кошти отримають або на управління «Укрпошти», або в управліннях відповідних банків», – сказав Розенко в інтерв’ю одному з українських телеканалів.

Щоправда, очевидно, чиновник дещо заокруглив цифру. Згодом він заявив, що в списках на монетизацію перебувають 1,7 мільйона сімей.

Але до 1 вересня реалізувати обіцяне не вдалося. Тоді Розенко дав другу обіцянку.

«Від завтра починаємо виплату монетизованих субсидій сім’ям, які мали економію. До 15 листопада всі 1,7 мільйона родин отримають ці кошти», – заявив він уже 1 листопада.

Проте, вочевидь, і тут щось пішло не так, як планував віце-прем’єр. Адже 22 листопада він сам повідомив, що монетизовану субсидію отримали дві третини родин, тобто 1,133 мільйона.

«На сьогодні монетизації залишків, економії субсидій підлягають близько 1,7 мільйона родин. Ця програма коштує державному бюджету України біля 1,2 мільярда гривень. На сьогодні практично 90% коштів перераховані до регіонів і близько двох третин українських родин уже отримали на руки монетизовану частину субсидій, тобто ми, як і обіцяли, без затримок виплачуємо відповідні суми. Я сподіваюся, що до кінця цього місяця ми закриємо повністю це питання», – прокоментував ситуацію віце-прем’єр.

Нарахування субсидій: які правила діятимуть під час опалювального сезону 2017/2018Схематично зобразили для вас все, що потрібно знати про нарахування субсидій на прийдешній опалювальний сезон.

Як бачимо, формулюванням «без затримок» Розенко себе переоцінив. Результат – дві невиконаних обіцянки поспіль. При цьому третя обіцянка, яку він дав іще в 2016 році, про те, що монетизувати невикористані субсидії можна буде в 2017 році, отримала статус «виконано», адже цього року процес дійсно розпочався (хоча й із запізненням).

Загалом у Павла Розенка в досьє 37% виконаних обіцянок проти 22% провалених. У рейтингу відповідальності уряду він на 15-му місці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: