Реінтеграція Донбасу: депутати пояснили наслідки для Росії

Читать на русском
Закон про реінтеграцію Донбасу допоможе Україні вимагати від Росії фінансової компенсації за збитки, завдані військовою агресією.

Ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу дозволить Україні виграти суди проти Росії.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат від «Народного фронту», член комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук.

«Зараз розпочинається процес розгляду позовів України до Росії, зокрема й щодо Донбасу. Міністерством юстиції була зроблена величезна робота: зібрана ґрунтовна доказова база щодо злочинів Росії під час окупації українських територій. Зокрема, мене викликали як свідка щодо злочинів під час анексії Криму. Такий самий пакет позовів і, відповідно, доказів та свідчень є й щодо Донбасу. Але якби ми не визнали законом, що маємо справу з окупацією Росією українських територій, виграти суди за цими позовами було б значно складніше», – зазначив нардеп.

За його словами, також ухвалення закону про реінтеграцію дозволяє чітко називати відповідальних за злочини проти громадян.

Рада схвалила реінтеграцію Донбасу: як депутати голосували за законопроектЗаконопроект про реінтеграцію Донбасу сьогодні був ухвалений Верховною Радою. Слово і Діло розбиралося, як голосували нардепи.

«Є багато позовів від мешканців Донбасу щодо пошкодженого чи втраченого через військові дії майна, руйнування будинків. Громадяни України цілком слушно вимагають компенсації за це. В такому разі або Україна відмовляється говорити, що причиною цих збитків є агресія Росії й окупація нею українських територій, і сама виплачує ці компенсації. Або ж ми називаємо Росію окупантом і через суди будемо змушувати вже агресора компенсувати ці втрати», – наголосив Тимчук.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер, 18 січня, ухвалила в другому читанні закон про реінтеграцію Донбасу. В документі, зокрема, зазначається, що саме Російська Федерація несе відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: